Emir Abdullahiyan ile Bin Selman Cidde’de İkili İlişkileri Görüştü

Cu, 18/08/2023 - 19:04

Suudi Arabistan'a giden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Welayet News - Resmi ziyaret kapsamında Suudi Arabistan’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.

Emir Abdullahiyan görüşmede, Suudi Arabistan Kralı ve ülkenin Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’a İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin selamlarını iletti.

Veliaht Prens Muhammed bin Salman da Emir Abdullahiyan’dan kendisinin ve Kral Salman bin Abdulaziz’in selamlarını  İslam Devrimi Lideri İmam Seyyid Ali Hamanei ve Sayın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye iletmesini istedi.

Görüşmede, İran ile Suudi Arabistan arasında ilişkilerin ileriye götürülmesi noktasında yapılabilecek iş birlikleri ele alındı.

Emir Abdullahiyan- Bin Selman görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı ısra bölgesel ve uluslararası konular masaya yatırıldı.

Bu görüşmede Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve İran'ın Riyad Büyükelçisi Ali Rıza İnayeti de hazır bulundu.

İran devlet medyası, görüşmeyi, "İran ile Suudi Arabistan arasındaki bağların ısındığının ve genişlediğinin işareti" olarak değerlendirdi.

Riyad-Tahran İlişkilerinde Yeni Sayfa

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, perşembe günü Riyad'da mevkidaşı Faysal bin Ferhan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Riyad ve Tahran'ın ilişkileri onarma konusunda ilerleme kaydettiğini söyledi. 

Bin Farhan ise yaptığı açıklamada ülkesinin Suudi Krallığı ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasını beklediğini belirtti. Faysal bin Farhan, "Ayetullah Reisi'nin yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini umuyoruz. Kral Selman bu konuda resmi bir mektup yazdı" dedi.

Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, Çin'in arabuluculuğunda iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların uygulanmasını kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla Perşembe günü Riyad'ı ziyaret etti.

Bu ziyaret 2015 yılından bu yana bir İran dışişleri bakanının Suudi Arabistan'a yaptığı ilk ziyaret oldu.

Emir Abdullahiyan'a İran'ın yeni Suudi Arabistan Büyükelçisi Enayati eşlik etti. Enayati ziyaretin tamamlanmasının ardından ülkedeki diplomatik görevine başlayacak.

Tahran'la Riyad, 10 Mart'ta, 7 yıl aranın ardından ilişkileri normalleştirme kararı almış ve karşılıklı büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Nisan ayında Çin'in girişimi ile iki ülke diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik anlaşma Pekin'de imzalamıştı.



Yeni yorum ekle