Fransa ile sömürü sözleşmelerinin Burkinafaso tarafından iptali

Per, 17/08/2023 - 12:26

Afrika kıtası Burkinafaso cumhurbaşkanı İbrahim Traore,  ülkesinin  Fransa hükümeti ile şimdiye dek sömürü ve tek taraflılık çerçevesinde imzalanan anlaşmaların iptal edildiğini duyurdu. 

Welayet News - Traore, Dünya Gençlik Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, ülkesinin yoksul, sömürgeleştirilmiş bir ülke konumuna geldiğine atıfta bulunarak, "Bizi yoksulluğa mahkûm eden bu kadar çok sözleşme imzalandığından, Fransız şirketleriyle bu sözleşmelerin feshedilmesi kaçınılmazdır" dedi.   Emperyalizme karşı mücadelenin uzun ve zorlu olacağına, ancak imkansız olmayacağına işaret eden Burkina Faso cumhurbaşkanı ülkesi  ile Fransa arasında 1965 yılında imzalanan vergi anlaşmasının iptal edilişine vurgu yaparak "Bu sözleşme, şirketlere ve gerçekte Fransızlara gelirlerine gelen vergileri Fransa'ya ödemelerini sağlıyordu. " dedi.   

Özellikle son dönemde Nijer'de yaşanan darbe ve Fransa'ya uranyum ihracatının durdurulmasının ardından yoğunlaşan başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin neo-sömürgeci ve emperyalist eylem ve anlaşmalarına karşı Afrika'da bir kampanya başlamış görünüyor. Nitekim Fransa'nın geçtiğimiz yıllarda Burkina Faso ve Nijer'in de aralarında bulunduğu Sahel bölgesindeki Batı Afrika ülkelerinde varlığı ve bu ülkelerin bir yanda siyasi ve ekonomik sömürüsü, diğer yanda insanlarını yoksulluk içinde tutması  bu iki ülke halkının birçoğunun Fransa'nın varlığına karşı çıkmasına neden olmuştur.    

Bu arada, nükleer santrallerinin uranyum yakıtının çoğunu Nijer madenlerinden sağlayan ve Burkina Faso'da birçok sözleşmesi olan Fransa için mevcut durum iç açıcı değil. Fransa Dışişleri Bakanlığı, ECOWAS'ın Nijer'in devrik Devlet Başkanı Muhamed Bazoum'u yeniden iktidara getirme çabalarını güçlü bir şekilde desteklediğini duyurdu. Öte yandan Batı Afrika'daki Burkina Faso ve Mali, Nijer darbesine karşı herhangi bir Fransız askeri müdahalesini kendilerine karşı bir "savaş ilanı" olarak değerlendireceklerini açıkladılar.

Bu tutum Paris'ten sert tepki aldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Pazar akşamı Burkina Faso için kalkınma yardımlarını ve ayırdığı bütçelerini askıya aldığını duyurdu. Son haftalarda, Burkina Faso ve Nijer'in üst düzey yetkilileri, Avrupa'nın Afrika'daki sömürge politikalarına ve uygulamalarına karşı güçlü sözlü saldırılar başlattı. Bu bakımdan Traore'nin güvenilirliği ve itibarı özellikle Rusya ve Afrika'nın St. Petersburg'daki ortak toplantısında Batılı ülkelere karşı yaptığı eleştirel konuşmanın ardından arttı. Komşu ülke Nijer'de Fransa'nın çıkarlarına karşı gerçekleştirilen 26 Temmuz darbesinin ardından Nijer de  Afrika ülkelerinin başta Fransa olmak üzere sömürgeci güçler tarafından sömürgeciliğini ve sömürüsünü şiddetle eleştirdi ve bunlara karşı çıkılmasını talep etti.   

Traore, "Verdiğimiz savaş sadece Burkina Faso için değil, tüm Afrika için bir savaştır. Bu nedenle, "uyanmamızın ve artık denizleri ve okyanusları geçmek zorunda kalmamamız ve birçok kişinin bir kurtarıcı arayışında ölmesini sonlandırma zamanı geldi." dedi. Şimdi ise 21. yüzyılda klasik sömürgecilik dönemi sona ermiştir ve başta Avrupalılar olmak üzere Batılı ülkeler çok iyi bilmektedir ki sömürgecilik döneminde var olan ilişkileri Afrika ülkeleri ile sürdürmenin artık mümkün olmadığını anlamıştır. Bir zamanlar kolonileri olan ülkeler artık bağımsız hareket etmeye çalışıyor. Bu nedenle, Fransa, İngiltere gibi sömürgeci ülkeler ve ABD, Batı'nın lideri olarak, neo-sömürgeciliği başka bir kisveye bürünerek Afrika ülkelerinde kendi çıkarları doğrultusunda nüfuzlarını sürdürmeye çalışmakta ve bu ülkeleri sömürmeye devam etmek istemektedir.  Bu, Afrika kıtasının sahip olduğu beşeri ve doğal yetenekler, sahip olduğu zengin enerji ve maden rezervleri nedeniyle küresel denklemlerdeki rolünü giderek artırmasına ve Batı'nın ve gelişmekte olan ekonomilerin ilgisinin giderek artmasına rağmen gerçekleşiyor. 



Yeni yorum ekle