Pakistan'da geçici hükümet başbakanının tanıtılması ve seçimlerin geleceği

Pt, 14/08/2023 - 10:17

Pakistan'daki başlıca partilerin anlaşması sonucu  Beluçistan eyaleti parlamento senatörü Envar el Hak Kakar  geçici hükümet başbakanı olarak seçildi. 

Welayet News - Pakistan'da geçen hafta hükümet ve parlamento, bu ülkede ulusal seçimlerin yapılmasına zemin hazırlamak için cumhurbaşkanının talimatıyla feshedildi. Pakistan anayasasına göre, seçimlerin fesih tarihinden 90 gün sonra yapılması gerekiyor.  Her ne kadar Tahrik-i İnsaf partisi açısından bakıldığında, en önemli muhalefet partisi açısından   ABD'nin komplosu ve iş birliği ile Tahrik İnsaf lideri İmran Han'ı devirseler de  ancak başbakan "Şahbaz Şerif", hükümetin feshedilmesini gerektiren seçim yasasına uyarak ve hükümetin kurulması için geçici hükümet yetkilisini tanıtarak, seçmenleri yanına çekmek için kendisini yasalara saygılı biri olarak göstermeye çalıştı.  Böylece yaklaşan seçimlerde  Pakistan Müslüman Birliği Navaz partisine oy toplamaya çalıştı. Siyasi konularda uzman olan Abbas Fayyaz şöyle diyor: "Pakistan'daki ulusal seçimlere her zaman çeşitli inişler ve çıkışlar eşlik eder ve yaklaşan seçimler de bir istisna değildir. Şehbaz Şerif, Pakistan Müslüman Birliği-Navaz'ın Halklar Partisi ile rekabet halindeki geleneksel hakimiyetini sürdürmek istiyor, bu nedenle iç ve dış faktörlerle komplo kurarak genel iktidara hakim olma zihniyetini sona erdirmek için yasayı takip etti."

Müslüman Birliği'nin Navaz kolu, Halklar Partisi gibi diğer partilerle işbirliği yaparak İmran Han'ı görevden alıp bir koalisyon hükümeti kurmuş olsa da, her iki parti de seçimlerde mümkün olduğunca koalisyon hükümeti kurmamak için  parlamentodaki sandalyelerin çoğunluğunu ele geçirmeye çalışacağı söylenebilir. Bu nedenle önümüzdeki seçimlerin yapılacağı sahada, Müslüman Ligi Navaz kolu ve Halklar Partisi tarafından büyük bir rekabet ve hararetin söz konusu olacağı belirtilmelidir.  Özellikle son seçimde oylarında keskin bir düşüş ve parlamentodaki sandalyelerde beklenmedik bir düşüşle karşı karşıya kalan Halk Partisinin performansı önemli olacaktır.  Bu nedenle, Müslüman Birliği lideri ve önceki başbakan Şehbaz Şerif'in Pakistan'daki muhalefet lideri Raja Riaz ile geçici başbakanı getirmek için anlaşması, Müslüman Birliği'nin bir tür siyasi şovu olarak görülüyor. Aslında iktidar muhalefete saygı duyduğunu göstermek istedi. 

Pakistan meseleleri konusunda uzman olan "Emin Fercad" bu konuda şunları söylüyor: "Görünüşe göre Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han da Başbakan ve geçici hükümetin atanmasında ve oluşumunda yer almalıydı, ancak İmran Han'ın hapsedilmesi, siyasi gelişmeler ve seçimlerin yapılması, Pakistan'ın yeni siyasi koşulları nedeniyle Tahrik-i İnsaf'ın fiilen sayfadan silindiği anlamına gelir.  Bu, Halk Partisi ve Navaz Müslüman Birliği'nin güçlü bir rakibi olmayacağı anlamına geliyor." Her halükarda, Pakistan'daki parlamento seçimleri, bu ülkedeki siyasi sisteminin parlamenter yapısı nedeniyle önemlidir ve sandalyelerin çoğunluğuna sahip olan kazanan parti, temsilcilerin oylarıyla kendi temsilcisini başbakan olarak seçebilir veya sandalyelerin çoğunluğunu alamazsa bir koalisyon hükümeti kurabilir ve inisiyatifi eline geçirebilir. " 

Ayrıca cumhurbaşkanı, parlamento ve senato temsilcilerinin oylarıyla beş yıllık bir süre için seçilir. Bununla birlikte, Pakistan'ın bir önceki koalisyon hükümetinin kabine bakanlarının nüfus ve konut sayımına ilişkin son açıklamaları ve seçimlerin de bu konuyla ilgili olması, bir sonraki seçimlerin yapılmasında birkaç aylık bir gecikme olacağını gösteriyor. Pakistan Anayasasına göre seçim bölgeleri ve havzaları, geçiş hükümetinin 90 günlük döneminde hayata geçirilmeyecek yeni nüfus ve konut sayımının güncel istatistiklerine göre hazırlanacak ve bir sonraki seçimin yapılması belli bir tarihe kadar ertelenebilir. Buna göre seçimlerin 2023'ün sonuna dek ertelenebileceği belirtilmektedir.  Bununla birlikte, Tahrik-i İnsaf kendisini yeniden inşa ederek lideri İmran Han'ın hapsedilmesini kazanmak için bir fırsat olarak görmedikçe, Halk Partisi ve Müslüman Birliği-Navaz sosyal konumlarını yeniden inşa etmek için zorlu bir rekabet içine girecekler. 

Tags: 


Yeni yorum ekle