Cidde oturumunun Ukrayna savaşındaki etkisi

Cu, 11/08/2023 - 13:12

Uzmanlar ve gözlemciler, Ukrayna'daki savaşı durdurmak için Cidde'de yapılan toplantının, 40 ülkenin katılımına rağmen Rusya'nın olmaması nedeniyle başarısızlıktan başka bir sonucu olmadığı görüşünde.

Welayet News - Bu bağlamda siyasi uzmanlar Cidde toplantısının, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy için fikrini ifade etmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyor.  Ancak sorun şu ki, gerçek savaş temelde Rusya ile Batı arasındadır.  Putin'in talepleri Ukrayna'nın çok ötesine geçiyor ve Batı'nın genişleme politikası ve aşırı talepleri ile ilgili; Bu talepler NATO, Avrupa ve yeni dünya düzeni ile ilgili.  Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilme eylemi Avrupa'ya korkunç bir darbe indirdiği de belirtilmektedir.  Çünkü dünyadaki tahılların %40'ı bu noktada Avrupa'ya ihraç ediliyor ve Ukrayna tahıllarının ihracatının durdurulması kesinlikle Avrupa'da en büyük etkiyi yaratacaktır ve belki de kısa ve orta vadede krize yol açabilir. Şu anda Avrupa hem enerji kıtlığı hem de tahıl kıtlığı çekiyor, bu nedenle Avrupa iki büyük enerji ve gıda kriziyle karşı karşıya ve belki de sosyal kaoslar ihtimali ile de karşı karşıya kalabilir. Öte yandan Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik karşı saldırıları pek başarılı olmadı. Bu bilgiler, ABD-NATO'nun Rusya'yı vurup parçalamaya yönelik savaşının Avrupa ve Amerika için zıt ve çelişkili sonuçlar doğurduğunu gösteriyor.

Bu bağlamda siyaset uzmanları, Amerika'nın Zelensky'ye Cidde toplantısında inisiyatifini sunma fırsatı verdiğini belirtiyor; Ama aslında sahanın galibi Rusya'dır ve sınırsız savaş Ukrayna zararına devam etmektedir, Putin bu mücadelenin Amerikan seçimleri sonrasına kadar süreceğini vurgulamıştır. Rusya meseleleri konusunda uzmanlar da, Amerika'nın Rusya'ya karşı zafer almak için herkesi veya her şeyi seferber etmeye çalışacağını ve Cidde görüşmesinin aslında bu yönde olduğunu belirtiyorlar. Buna esasen  Avrupa ve Amerika her düzeyde Rusya'yı yenme kararı almış; Ancak Ukrayna, Avrupa, NATO ve Amerika hedeflerini gerçekleştirmek için fiilen çıkmaza girmişlerdir. Nitekim Ukrayna da birkaç ay boyunca karşı saldırılarında çok az ilerleme kaydettiler ve bu saldırılar için çok sayıda medya, siyasi ve mali tanıtım yapmalarına rağmen başarılı olamadılar.

Uzmanlar, Cidde toplantısının geçen Haziran ayında yapılan ve başarısızlıktan başka bir sonucu olmayan Kopenhag toplantısıyla aynı sonuçları vereceğini tahmin etmişti. Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde 5 Ağustos Cumartesi günü Cidde'de düzenlenen ve 40'tan fazla ülkenin katılımıyla Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için barışçıl bir çözümün tartışılması amacıyla düzenlenen iki günlük uluslararası toplantı, Rusya'nın katılımı olmadan , Pazar günü sona erdi.



Yeni yorum ekle