Bolivya'dan Batı'nın Latin Amerika ülkelerindeki askeri varlığına karşı uyarı

Per, 10/08/2023 - 15:53

Bolivya Devlet Başkanı Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin, Amerika'nın bölgedeki askeri varlığını güçlendirme çabalarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Welayet News - Bolivya devlet başkanı Louis Arc açıklamalarında şunları kaydetti: "Latin Amerika bölgesindeki dış güçlerin sömürüsünü engellemeli ve Amazon dış politika aracı haline getirilmemeli."

Amazon İşbirliği Anlaşması'na üye ülkeler arasında Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Guyana, Peru, Surinam ve Venezüella yer alıyor ve bu ülkelerin yetkilileri geçtiğimiz iki gün boyunca bölgedeki mevcut koşulları, var olan durumu ve tehditler ile fırsatları gözden geçirmek amacıyla bir toplantı düzenledi.

Latin Amerika ülkeleri uzun süredir Amerika'nın arka bahçesi olarak görülüyordu ve çeşitli nedenlerle Washington ve müttefikleri bu bölge ülkelerinde varlıklarını sürdürüyorlardı, ancak bölgedeki siyasi değişimler ve Amerikan politikaları sonrasında bir süre ABD yetkililerinin bu bölge ülkelerine olan ilgisi azalmış ve bu bölge ülkeleri ilişkileri daha serbest yürütür hale gelmiştir.

Ancak son on yılda Latin Amerika ülkeleri bir kez daha Amerikan yetkililerinin dikkatini çekmiş ve bu bölgenin farklı ülkelerinde bir kez daha varlıklarını sürdürebilmek için Washington'a bağlı gruplardan siyasi destek almak, ekonomik yardım sağlamak ve hatta değişim için darbe yapılmasına yardım etmek gibi farklı yolları denemişlerdir.

Amerikan Kıta Konseyi büro  başkanı Eric Farnsworth, bu konuda şöyle diyor:

"ABD'deki iki ana  parti, ülkenin Latin Amerika'da aktif bir ticaret programının olmamasından endişe duyuyor. Amerika bu sektörde ekonomik olarak rekabet etmek zorunda yoksa kaybedecek ve biz de etkin bir şekilde rekabet etmiyoruz."

Aslında Washington yetkilileri için bu bölgedeki ülkelerin coğrafi konumu bir yana potansiyel zenginlikleri de ayrı bir önem taşıyor.

Bolivya'nın devasa lityum madenlerine sahip olması ve Venezüella'nın önemli bir petrol üreticisi olarak kabul edilmesi gibi, bu bölgedeki ülkelerin çoğu zengin enerji kaynaklarına ve pahalı madenlere sahiptir.

Bu nedenle ABD, özellikle son yıllarda Çin ve Rusya gibi diğer ülkelerle çeşitli askeri işbirliği ve ekonomik yardımlarla rekabet halinde bu bölge ülkelerinde varlığını yoğunlaştırmaya çalışmaktadır.

Bu bağlamda Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ABD Ordusu Güney Komutanlığı Başkanı Laura Richardson'ın şu açıklamalarına dikkat çekti:

”Latin Amerika'da lityum gibi yüksek potansiyeller var, bu yüzden Amerika ve müttefikleri bölgeye farklı şekillerde hakim olmaya çalışıyor.”

Yayınlanan raporlara göre, ABD şu anda güvenliğin sağlanmasına yardım etme, uluslararası terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etme bahanesiyle bu bölgenin birçok ülkesinde askeri varlık bulundurmaktadır.

Bu bağlamda, ABD'nin kalıcı kontrolü altında topraklar kurabilmesi için bölgeyi militarize etme ve oyunun kurallarını değiştirme girişimi de söz konusudur.

Geçen yılın sonunda, ABD Panama'da 12, Porto Riko'da 12, Kolombiya'da 9, Peru'da 8, Honduras'ta 3 ve Paraguay'da 2 askeri üs kurdu.

Bu konu bölge ülkelerinin siyasi liderlerini her zamankinden daha fazla endişelendirmiştir.

Görünen o ki Latin Amerika ülkeleri, başta ABD ve rakipleri olmak üzere farklı ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasi rekabetin yerini artık giderek daha fazla almış durumda. Öyle ki bu kıtadaki ülkelerin yetkililerinin uyardığı gibi bu kıtanın ülkelerinde başka bir sömürgecilik biçimi şekilleniyor.

 



Yeni yorum ekle