Rusya ve Katar'ın ticari işlemlerde milli para birimini kullanma kararı

Per, 10/08/2023 - 15:19

Çeşitli ülkeler arasındaki ticarette doları silme politikasının devamında Katar, Rusya ile ticaretinden doları çıkarmış ve iki ülke arasındaki ticaret Milli para birimi ile yapılmaktadır.

Welayet News -Rusya'nın Katar Büyükelçisi Dmitry Dogatkin konuyla ilgili olarak, "İki ülke arasındaki ticari ilişkiler artıyor ve her ikisi de dolar yerine milli para birimini kullanmaya çalışıyor" dedi.

Dogatkin sözlerine şunları ekledi:

“İki ülke arasında yatırım alanında iş birliği sürekli genişliyor ve iki ülke arasındaki ticaret 2023'ün ilk çeyreğinde 19 milyon doları aşmıştır."

İki ülke arasındaki ticarette Rus rublesi ve Katar riyali kullanılması konusu, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Sani arasında haziran ayında yapılan görüşmede ele alınmış ve şimdi uygulama aşamasına girmiştir.

Rusya, dünyadaki birçok ülke ile birlikte uzun süredir ticari işlemlerde dolara bağımlılığı azaltmak için önlemler almaya başladı.

Hatta Amerika'nın Washington politikalarına uymayan ülkeler üzerinde uyguladığı azami baskı politikaları ve bu ülkelere yönelik ekonomik yaptırımlar birçok ülkenin ikili ticaret işlemlerinde ruble ve yuan gibi diğer para birimlerini kullanmasına neden olmuştur.

Aslında Amerika'nın doları araçsal olarak kullanması, Amerikan politikalarına tabi olmayan ülkeler arasındaki ihracatın ve uluslararası etkileşimlerin genişletilmesinin önündeki en önemli sorunlardan ve engellerden biri olarak her zaman görülmüştür.

Son aylarda Rusya-Ukrayna savaşı ve Moskova'ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasıyla birlikte bu politika Rusya, Çin ve iş ortakları tarafından giderek daha fazla fark ediliyor.

Aslında, ABD'nin doları finansal bir silah olarak kullanması, diğer ülkelerden alternatif para birimlerine yapılan yatırımları çeşitlendirme ihtiyacının kabulünü ve anlayışını artırdı.

Fitch Solutions Enistitüsü uzmanı Cedric Chahab, şöyle diyor:

"Farklı ülkeler, döviz rezerv hesaplarındaki kaynakları çeşitlendirerek dış sahaları üzerindeki baskının bir kısmını azaltabilecekler."

Yayınlanan küresel raporlar, 1970 yılında dünya rezervlerinin %80'i olan doların payının, 2022'de son yirmi yılın en düşük rakamı olan küresel rezervlerin %58'inin altına düşeceğini gösteriyor.

Üyeler arasındaki ekonomik mübadelelerde diğer para birimlerinin kullanılması doğrultusunda BRICS'in kurulması ve ülkelerin üyeliğine kabul edilmesi, ayrıca ülkeler arasında mübadelelerde ortak ve milli para birimlerinin kullanılmasına ilişkin ikili ticaret anlaşmalarının imzalanması, özellikle son bir yılda uluslararası ticaret sistemi üzerindeki tüm Amerikan baskılarına ve ekonomik tehditlere rağmen aslında doların değerini düşürdüğünü ve hegemonyasının ortadan kalktığını gösteriyor.

Rusya Vitibi Bankası Başkanı Andrey Kostin, konuyla ilgili olarak, "ABD dolarının uzun tarihsel hakimiyeti dönemi sona eriyor" dedi.

Suudi Arabistan ve Katar gibi bir yanda Amerika'nın müttefiki diğer yanda petrol ve gaz başta olmak üzere enerji tedarikçisi olan enerji ihraç eden ülkeleri ağırlamak ve aralarına katılmak, artık dolarizasyon konusunun dünya ticaretindeki önemi her zamankinden daha fazla ortaya çıkmış, öyle ki Katar, Amerika'nın baskılarına rağmen Rusya ile Ruble-Riyal bazında ticaret yapmaya başlamıştır.

Dünya sistemindeki değişimler sadece politik olarak değil, finansal ve ekonomik olarak da gerçekleşmektedir. Bu değişimler doların dünya ticaret sistemindeki araçsal kullanımları nedeniyle, ABD'nin aleyhine ve doların dünyadaki hakimiyetini sona erdirmek için gerçekleşiyor gibi görünüyorlar.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle