Ensarullah, Nijer'de Herhangi Bir Fransız Askeri Harekâtı Konusunda Uyardı

Çar, 09/08/2023 - 07:38

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi, Fransa'nın Afrika ülkesi Nijer'de planladığı herhangi bir askeri harekât konusunda uyarıda bulundu.

Welayet News  - Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi, Afrika ülkesi Nijer'deki gelişmelere ilişkin tutumlarını açıkladı.

Muhammed Ali Husi şunları söyledi: ‘Nijer ve öncesinde Burkina Faso ve Mali'deki gelişmelere baktığımızda, Fransa ve Batı hegemonyasına karşı ulusal kurtuluş devrimlerinin başarısını gördük.

Fransa tarafından Nijer'de planlanan herhangi bir askeri harekât, Batı Afrika'daki ve muhtemelen tüm Afrika'daki özgürlük yanlısı insanların iradesine karşı, doğrudan veya destek amaçlı, bir adım olacaktır.

Özgür toplumları, yıllar sonra yalnızca bağımsızlık haklarını arayan Afrika ülkelerine karşı herhangi bir askeri eylemi kınamaya çağırıyoruz.’

Fransız Radyosu RFI, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanlarının Nijer'e olası bir askeri saldırı için 25 bin askeri kuvvet hazırlamayı planladığını ve bu güçlerin bir kısmının Nijerya'dan olduğunu açıkladı.

Nijerya cumhurbaşkanlığından bilgili bir yetkili, RFI ile yaptığı bir röportajda şunları söyledi: ‘Nijerya bu operasyonun lideri olmaya kararlı ve gerekirse bu askeri saldırı için gerekli kuvvetlerin yarısından fazlasını sağlayacak.’

Ancak, Wall Street Journal dün, bilgili kaynaklardan naklen şu açıklamalarda bulundu: ‘Batı Afrika Ekonomik Topluluğu ülkeleri, Nijer'e karşı tam ölçekli bir askeri müdahale için gerekli hazırlığa ve kapasiteye hâlâ sahip değil.’

Geçen hafta ECOWAS üyesi 15 ülke, Nijer'deki darbecilere bu ülkenin devrik cumhurbaşkanı Muhamed Bazum'u serbest bırakmaları için 7 gün süre verdi ve aksi takdirde Nijer Askeri Konseyi'ne askeri saldırı başlatacaklarını açıkladı.

Bu bir haftalık süre dün sona erdi, ancak şu ana kadar Nijer'in komşu ülkelerinde askeri bir saldırı veya askeri güç seferberliğine dair bir işaret yok.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer'i yöneten askeri konseye, bu ülkenin devrik başkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması için verdiği süre sona yaklaşırken, bu askeri konsey, bir sonraki duyuruya kadar bu ülkenin hava sahasının kapalı olduğunu açıkladı.

Bir haftalık bu sürenin sona ermesiyle darbeciler, Nijer halkından ülkeyi savunmaya hazır olmalarını istedi. Edinilen bilgilere göre Nijer'de güvenlik güçlerinin eğitimine başlandı ve Nijer'in Nijerya ve Benin ile olan sınırlarına daha fazla askeri güç konuşlandırıldı.

ECOWAS grubunun olası askeri müdahalesiyle karşı karşıya kalan bu ülkenin darbecileri, bu ülkenin yeni askeri konseyi Wagner grubundan yardım istedi.

Haber kaynakları, bu talebin Nijer ile komşu ülke Mali'deki askeri darbe liderlerinin görüşmesi sırasında dile getirildiği bildirildi.

Perşembe günü ECOWAS tarafından arabuluculuk için Nijer'e gönderilen heyetin, Geçiş Konseyi Başkanı General Abdurrahman Tcihani ile görüşmesine izin verilmedi.

Cuma günü, ECOWAS üye devletlerinin savunma bakanları Nijer'deki olası müdahale planını nihai hale getirdiler ve ordudan bu eylem için gerekli kaynakları hazırlamasını istediler.

26 Temmuz Çarşamba günü, Nijer'in cumhurbaşkanlığı muhafız güçleri ülkenin cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u başkanlık sarayında gözaltına aldı ve ardından görevinden aldı.

28 Temmuz Cuma günü Nijer'in darbecileri, ülkenin geçiş konseyinin başına General Abdurrahman Tchiani'yi atadı.

1,3 milyon kilometrekare yüzölçümüyle Batı Afrika bölgesinin en büyük ülkesi olan Nijer'in 24 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşuyor. Nijer dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen, aynı zamanda en büyük uranyum rezervlerine sahiptir. Bu ülke 1960 yılına kadar Fransız sömürgesiydi ve bu yıl bu ülkeden bağımsızlığını ilan etti.

 



Yeni yorum ekle