Arabistan ile İsrail Arasındaki İlişkilere İfşa Oldu

Sa, 17/07/2018 - 22:13

Netanyahu’nun direkt olarak vaziyet ettiği bakanlık olan Dışişleri’ne yakınlığıyla bilinen İsrailli oryantalist Eddie Cohen, Israel Hayom Gazetesi’nde kaleme aldığı yazısında Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilere dair ifşaatlarda bulundu.

Welayet News - Netanyahu’nun direkt olarak vaziyet ettiği bakanlık olan Dışişleri’ne yakınlığıyla bilinen İsrailli oryantalist Eddie Cohen, Israel Hayom Gazetesi’nde kaleme aldığı yazısında Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilere dair ifşaatlarda bulundu.

Cohen, Suud-İsrail ilişkisinin resmi düzeyde kurulmamasına karşın, Suudilere ait Arap Barış Planı’nın ilan edildiği 2002 tarihinden itibaren ilişki ağının örüldüğüne dikkat çekti. Bu ilişkilerin en temelde İran’ın nükleer projelerine karşı geliştirildiğini söyleyen Cohen, “ 2015’den sonra temaslar arttı ve bu temasların bir kısmı resmiydi” dedi.

Bölgede Katar ablukası sonrası iki bloklaşmanın yaşandığını dile getiren Cohen; İran, Katar, Türkiye ve Sudan’ın bir tarafta, Suud, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın ise diğer tarafta olduğunu kaydetti. İkinci blokun Amerika ve İsrail’den destek aldığını belirten Cohen, “İran ve Türkiye, Katar ablukası sonrası yakınlaştı ve bu yakınlaşmada Suud’un Katar’ı işgal edebileceği korkusu etkiliydi” ifadelerini kullandı.

Suud’un İsrail’i İran ve Hizbullah’a saldırıya ittiğini ve ısrarla bunun için propaganda yaptığını ifade eden Cohen “Ancak bir taraftan da anti Semititizmi oynuyorlar. İran’a karşı kurulan ve 4000 kişinin çalıştığı “Suudi caydırıcılığı” sosyal medya timi, attığı twitlerde Yahudi düşmanlığı yapıyor. Örneğin attıkları bir twitte Katar’ın ümmetin düşmanları olan İran ve İsrail’e hizmet ettiğini söylüyorlar” dedi. Cohen, bu durumu “çifte standart” olarak değerlendirdi.

 



Yeni yorum ekle