Aşura: İslam Devriminin Ana Kaynağı!

Sa, 01/08/2023 - 20:37

Alireza Hashemi presstv.ir adlı internet sitesinde“AŞURA, NASIL İMAM HUMEYNİ LİDERLİĞİNDEKİ İSLAM DEVRİMİ'NİN ANA KAYNAĞI OLDU?” başlığıyla yayınladığı yazıda İmam Humeyni Aşura ve İslam Devrimine dair bir analiz yayınladı.

Welayet News  - Alireza Hashemi presstv.ir adlı internet sitesinde“AŞURA, NASIL İMAM HUMEYNİ LİDERLİĞİNDEKİ İSLAM DEVRİMİ'NİN ANA KAYNAĞI OLDU?” başlığıyla yayınladığı yazıda İmam Humeyni Aşura ve İslam Devrimine dair bir analiz yayınladı.

"Her gün Aşura; her yer Kerbela!"

Bu son derece aydınlatıcı söz, İslam Devrimi'nin kurucusu Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından, İmam Hüseyin'in (as) Kerbela'daki yozlaşmış Emevi hükümdarı Yezid'e karşı ayaklanmasına ve zamanımızdaki alaka ve önemine atıfta bulunarak sık sık alıntılanmıştır.

İmam Hüseyin'in (a.s.) hareketi, dedesinin dinini ve zamanın Emevi rejimi tarafından tahrip edilen değerlerini korumak için her şeye rağmen savaşan siyasal İslam'ın bir tezahürüdür.

Aşura, İmam Humeyni'nin devrimci ideolojisinin ve Kur’an'ın, yeryüzündeki zalim güçleri ifade eden bir terimi olan tağutla savaşmak için yaptığı halk çağrısının ana kaynağıydı.

O, esasen Hz. Muhammed'in (s.a.v) ve onun meşru haleflerinin yokluğunda, en soylu Müslüman'ın Müslüman topluluğun işlerini yürütmekle görevlendirilmesi gerektiğini söyleyen hukuki doktrinin koruyuculuğunda da görüldüğü gibi, siyasal İslam'ın kilit bir savunucusuydu.

İslam Devrimi'nin mimarı, 1945 tarihli ilk kayıtlı devrimci mesajında, Müslümanları ilahi değerler için ayağa kalkmaya ve tağuta karşı bir ayaklanma başlatmaya çağırdı.

Batı destekli hükümdar Rıza Şah Pehlevi'nin devrilmesinden kısa bir süre sonra yayınlanan bu mesajda, Müslümanların ayaklanmadaki başarısızlığının sömürgeciler tarafından boyun eğdirilmelerine ve sömürülmelerine yol açtığı konusunda uyardı.

İmam Humeyni'nin öncülük ettiği İslam Devrimi'nin asıl doğum tarihi Aşura'ydı.

O yıla denk gelen 3 Haziran 1963'te İmam Humeyni, Muhammed Rıza Pehlevi'yi eleştirdiği ve İsrail'in İranlı Müslümanların yok olmasını istediği konusunda uyardığı ateşli bir vaaz verdi.

İki gün sonra, güvenlik güçleri onu Kum şehir merkezindeki evinden bir gecede tutukladı ve hapsetti. Ertesi sabah, rejim, Tahran'da ve diğer bazı şehirlerde sokaklara dökülen Müslüman adanmışlara karşı acımasız bir baskı başlattı ve yüzlercesini öldürdü.

O gün, İran'ın modern tarihinde bir dönüm noktası oldu.

1978'deki Aşura, milyonlarca yas tutan İranlının Pehlevi rejiminin tabutuna çakılan son çivi olan rejim karşıtı protestolar düzenlediği bir başka dönüm noktasıydı.

İmam Humeyni, yas törenlerinin diktatör Pehlevi rejimine karşı insanları birleştirmede oynadığı kritik role defalarca işaret etti ve devrimi Aşura'nın bir yansıması olarak nitelendirdi.

"Bu gözyaşları ve ağıtlar bizi hayatta tuttu. Bu gözyaşları bu okulu bugüne kadar korudu... ve bu hareketi ileriye taşıdı. Şehitlerin efendisi [İmam Hüseyin] olmasaydı, bu hareket ilerleyemezdi," dedi devrimin zaferinden birkaç ay sonra, 1979'da yaptığı bir konuşmada.

20 Haziran 1982'de Tahran'ın batısında bir din adamları toplantısında konuşan İmam, çocukların ve gençlerin Aşura'yı bir yas meselesi olarak görmemeleri gerektiğini, çünkü Şiilerin "ağlayan bir millet" olmadığını söyledi.

"Onlar (İslam düşmanları) bu yas törenlerinden korkuyorlar, çünkü bu mazlumları destekleyen bir çığlık. Bu, tiranlara karşı bir haykırıştır. Bu örgütlü yas tutan gruplar zulmü ve adaletsizliği protesto etmek için yürüyorlar, gösterileri devam etmeli" dedi.

"Bu yazarlara, farklı isim ve ideolojilerle her şeyi elinizden almaya çalışan bu adamlara aldanmayın. Ama görüyorlar ki, bu Aşura yasları, bu ağıt yakma, ezilenlerin acılarını zikretme ve zalimlerin suçlarını dile getirme toplantıları, halkı zalimlerle karşı karşıya getiriyor."

ABD destekli rejimin devrilmesinin ardından Aşura, İmam'ın kurduğu yeni sistem için yol gösterici bir ilke haline geldi: "Ne Batı ne Doğu, İslam Cumhuriyeti" sloganıyla da anlaşılacağı gibi.

Irak diktatörü Saddam Hüseyin, Batı'nın yardımıyla İran'a karşı bir savaş başlattığında, Aşura milyonlarca İranlı gönüllü savaşçının itici gücü haline geldi ve İmam Hüseyin'in (a.s.) ünlü "heyhat minezzille" sözü, cephede savaşan İranlıların sloganı haline geldi.

Yıllar boyunca, İmam Hüseyin'in (a.s.) hatırası ve kahramanlığı halk arasında popülerlik kazandı ve Kerbela düşünce okulu giderek İran kimliğinin bir parçası haline geldi.

2018'de, merhum terörle mücadele komutanı General Kasım Süleymani, ABD'nin İran'a yönelik "tüm seçenekler masada" mantrasını yeniden canlandıran ve İran'a yönelik bir saldırı olasılığını defalarca ima eden dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın tehditlerine, gerçek Hüseyni ruhunu sergileyecek şekilde tepki gösterdi.

"Size söyleyeyim, Bay kumarbaz Trump... Biz şehadetperver bir milletiz. Biz İmam Hüseyin'in milletiyiz. Etrafınıza sorun. Birçok zorluğa katlandık. Gelin sizi bekliyoruz. Biz sizin için sahnedeki gerçek adamlarız. Bir savaşın tüm yeteneklerinizi kaybetmek anlamına geleceğini biliyorsunuz. Savaşı siz başlatabilirsiniz ama sonunu biz belirleyeceğiz," dedi büyük komutan.

İslam Devrimi'nden kırk yıl sonra, Aşura törenleri insanları devrim bayrağı altında birleştirmeye ve İslam Cumhuriyeti müstekbir güçlere karşı sağlam durmaya devam ediyor. (KHA)



Yeni yorum ekle