Nijer’de binlerce kişi Fransa’yı protesto etti

Pt, 31/07/2023 - 09:35

Askeri darbenin gerçekleştiği Nijer’in başkent Niamey’de binlerce kişi Fransa Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek Fransa karşıtı sloganlar attı.

Welayet News  - Fransa karşıtı sloganlar atan kitle arasında Rus bayraklarının taşınması dikkat çekti.

Fransa büyükelçiliği önündeki gösteri, darbeci askerlere destek amacıyla gerçekleşirken, sık sık “Fransa’nın defolmasını istiyoruz” şeklinde sesler yükseldi.

RUSYA BAYRAKLARI

Le Figaro gazetesinin haberine göre Hasan isimli bir gösterici, “60 yıldır Fransa kendi isteklerini Afrikalılara dikte ediyor. Buna son verilmeli. Nijer’in kendi egemenliğini yeniden kazanması gerekiyor. General Tchiani sayesinde, yakında bu gerçekleşecek” dedi.

Elinde bir Rus bayrağı taşıyan Abulaye isimli bir başka gösterici "Rusya'yı istiyoruz. Ortaklarımızın bağımsızlığımızda bize eşlik etmesini istiyoruz. Mali ve Burkina'daki kuzenlerimizin örneğini takip etmek istiyoruz” dedi.

AFP’ye göre Nijer’deki Fransa Büyükelçiliği yazılı levha söküldü ve ayaklar altına alındı. Levhanın yerine Rus ve Nijer bayrakları asıldığı bildirildi.

Hafta içerisinde düzenlenen askeri darbe ile Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum iktidardan indirildi ve tutuklandı. Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Nijer’deki “tüm kalkınma yardımlarını ve bütçe desteğini askıya aldıklarını” duyurdu.  Fransa, Nijer’de Bazum etrafında anayasal düzene yeniden dönülmesini istedi.

Afrika Birliği de “anayasal düzenin” yeniden sağlanması için Nijer’e 15 günlük ültimatom verdi. Avrupa Birliği ise darbe ile gelen yetkilileri tanımayacaklarını açıkladı.

2020 yılından bu yana Mali ve Burkina Faso’dan sonra Nijer DAİŞ ve El Kaide bağlantılı saldırılarla sık sık gündeme gelen Sahel bölgesinde darbenin gerçekleştiği üçüncü ülke oldu.

Nijer, “cihatçı” olarak tanımlanan silahlı grupların yol açtığı şiddetin vurduğu Sahel bölgesinde Batılı ülkelerin son müttefiklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Komşu ülkeler olan Mali ve Burkina Faso, askeri darbelerden sonra Rusya dahil olmak üzere başka ortaklara yöneldi.

Nijer, özellikle Sahel'de 1.500 asker konuşlandıran Fransa'nın ayrıcalıklı bir ortağı olarak dikkat çekiyor.

Nijerya’da ilk kez darbe olmuyor. Yoksul ve çölleşmiş Nijer’in tarihi darbelerle dolu. Eski bir Fransız kolonisi olan Nijer, 1960’da bağımsızlığını elde ettikten sonra dört kez darbe oldu. İlki 1974’te, sonuncusu şubat 2010’da yaşandı. Bunlara bir de çok sayıda darbe teşebbüsünü eklemek gerekiyor.



Yeni yorum ekle