Zaharova: Avrupa Ülkeleri Artık Amerika'nın Sömürgesi

Pa, 30/07/2023 - 10:21

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ‘Avrupa ülkeleri eskiden sömürge liderliydi ama şimdi ABD'nin sömürge tebaası haline geldiler’ ifadelerini kullandı.

Welayet News  - Russia Today Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, St. Petersburg'daki Rusya-Afrika Zirvesi’nin oturum arasında yaptığı konuşmada, Avrupa sömürgeciliğinin geçmişine atıfta bulunarak şunları söyledi: ‘Sömürgecilik, Batı medeniyetinin kökü ve belkemiğidir’ ifadelerini kullandı.

Zaharova Batı’nın sömürü düzenine dikkat çekerek: ‘Birkaç yüzyıl boyunca Batı dünyası basit ve korkunç bir düşünce üzerine kuruldu: Güçlü oldukları için ayrıcalıklı olduklarını ve bu yüzden yaptıkları hiçbir şey için açıklama yapmak zorunda olmadıklarını düşünüyorlar. Onların düşüncesi sadece Dünya’yı saldırgan bir şekilde sömürerek faydalanmak ve bu sömürgeden yararlanmak. Bu onların ortak argümanı’ ifadelerini kullandı.

Rus diplomat sözlerine şöyle devam etti: ‘Amerika'nın Kuzey Amerika ve diğer bölgeler üzerindeki hakimiyeti bu sömürge modelini takip etti.’

Zaharova şunları söyledi: ‘Dekolonizasyon (sömürgeciliği sonlandırma) süreci önemli ölçüde ilerledi ve şimdi Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki eski Avrupa kolonileri sadece devlet olmanın resmi özelliklerini taşımakla kalmıyor aksine, bağımsız politikalar izleyecek güce ve cesarete de sahipler. Afrika ülkelerinin başkanları, Batı'nın baskı ve tehditlerine karşı çıkmaları nedeniyle Rusya'daki bu zirveye katıldı.’

Zaharova: Avrupa ülkeleri artık Amerika'nın sömürgesi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü sözlerine şunları ekledi: ‘Eski sömürge ülkeleri bağımsızlıklarını savunurken, eski Avrupalı efendilerden bazıları aksi istikamette hareket ettiler. AB üyeleri egemenliklerini kaybettiler ve kendilerini Washington'un ve bir ölçüde de Londra'nın iradesine tabi kıldılar. Gerçekten bir Amerika sömürgesi kolonisi haline geldiler. Bu sömürge topluluğuna NATO denir.’

Zaharova: ‘Amerika şimdi daha fazla ülkeyi bu sömürge kolonisine çekmek istiyor. Batı Avrupa artık Washington için yeterli değil ve Asya'ya ve diğer bölgelere göz dikti. Bunu herkes iyi biliyor’ ifadelerini kullandı.

Moskova uzun süredir NATO'nun doğuya yönelmesini ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olarak gördüğü için tepki gösteriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil olmak üzere üst düzey yetkililer, defalarca Ukrayna'nın NATO'ya katılma arzusunu Kiev'e yapılan saldırının arkasındaki faktörlerden biri olarak değerlendirdiler.

Tags: 


Yeni yorum ekle