İmam Hasan Mücteba'nın (a.s) yetimi Abdullah

Pa, 23/07/2023 - 19:25

İmam Hasan'ın şehit oğulları

Welayet News  - Bazı tarihi kaynaklara göre, Kerbela çölünde Hazreti İmam Hasan Mücteba'nın (as) yedi çocuğu bulunduğu, bazı kaynaklarda ise Hz. İmam Hasan'ın (as) üç çocuğunun varlığından söz edilmektedir.

Şeyh Mufid'in İrşad kitabında İmam Hasan'ın şehit olan üç çocuğundan bahseder:" Ömer, Kasım ve Abdullah, Kerbela'da Hüseyin bin Ali'nin (aleyhisselam) izinde şehit olan Hasan bin Ali'nin  oğullarıdır. Allah onlardan razı olsun, onları sevindirsin ve İslam'ı ve Müslümanları savundukları için mükafatlandırsın."

Abdullah küçük şehit

Abdullah on veya on bir yaşındaydı, İmam Hüseyin çadırdan çıkmaması için  onu Harem kadınlarına emanet etti. Ancak  amcasının gurbetini ve yalnızlığını görünce ona yardım etmek için çadırdan savaş alanına doğru koştu. Halası Zeynep (a.s) onu geri getirmek istedi, fakat getiremedi.

Abdullah kendisini İmam Hüseyin'e(a.s) yetiştirdi ve bağırdı:" Vallahi amcamdan ayrılmayacağım." İmam Hüseyin ona sarıldı ve onunla konuşurken, Abhar bin Ka'b aniden İmam Hüseyin'e vurmak için kılıcını indirdi, Abdullah elini amcasını korumak için kaldırdı ve bağırdı " Ey habis oğlu, amcamı öldürmek mi istiyorsun?" O habis adam Abdullah'ın elini kılıçla kesti. Abdullah'ın sesi yükseldi:" Ah amcam ! Ah Babam" Abdullah'ın elinden kanlar akarken, İmam Hüseyin(a.s) onu göğsüne bastırarak teselli etti ve şöyle dedi :" Ey kardeşimin oğlu, bu musibetlere sabret ve onları hayır say. Allah seni Salih ecdadı'nın arasına katsın. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) Ali bin Ebi Talib, Hamza, Cafer ve baban Hasan bin Ali'yle (a.s) yakın zamanda görüşeceksin."

Ebu Muhnef der ki: İmam Hüseyin'in (a.s) o sırada düşmanlara yönelik söylediği sözleri işittim:" Allah'ım onlardan rahmet yağmurunu esirge ve onlardan yeryüzü nimetlerini al. Allah'ım şimdiye kadar onların birarada olmalarından fayda sağladıysan, bundan sonra onları böl ve ihtilaf içinde olmalarını sağla ve hiç bir zaman idarecileri onlardan memnun etme. Bu insanlar bizi onlara yardım etmemiz için davet ettiler ama bize karşı savaştılar ve öldürdüler."  Aniden Harmele bin Kahl , Abdullah bin Hasan'a doğru bir ok fırlatıp boğazına nişan aldı. Abdullah bir kaç dakika sonra diğer kardeşleri gibi Şehadet şerbeti içip amcasının elinde canını Allah'a teslim etti. İmam Hüseyin cenazeyi çadırlara getirdi ve diğer şehitlerin yanına koydu. Çadırların yan tarafında İmam Hüseyin'in ve Abdullah'ın yalnızlığını ve mazlumiyetini seyreden Zeyneb-i Kübra yüreği yanarak ve buruk bir sesle seslendi :" keşke ölseydim ve bu manzarayı görmeseydim."

Welayet News 



Yeni yorum ekle