Danimarka Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına Çağrıldı

Pa, 23/07/2023 - 09:25

Danimarka'nın Büyükelçisi Jasper Var, Kopenhag'da Kuran'a hakaret edilmesinin ardından Batı Avrupa Genel Müdürü tarafından Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Welayet News  - Batı Avrupa Genel Müdürü, bu çağrı toplantısında dünyanın neresinde olursa olsun İslam'ın kutsal mekanlarına yönelik herhangi bir saldırıyı kınarken şunları söyledi: "Avrupa'da kitap yakma olayları, Batı'da düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik en büyük tehdit olan cahiliye ve ortaçağın karanlık atmosferini hatırlatıyor."

Batı Avrupa Genel Müdürü, Avrupa hükümetlerinin kutsal kitap yakma konusundaki pasif yaklaşımına atıfta bulunarak, "Kutsal kitap yakma, düşünce özgürlüğünün sonu demektir ve böylesine menfur bir kültürel suç karşısında sessiz kalmanın şiddet, terörü teşvik ve desteklemekten başka bir sonucu yoktur." dedi.

Batı Avrupa Genel Müdürü, "Düşünceleri ateşe vermenin kutsal özgürlük kavramıyla meşrulaştırılamayacağını ve bu nedenle hem ateşe verenlerin hem de pasif davranışlarıyla bu tür kültür karşıtı eylemlere olanak sağlayan hükümetlerin hesap vermesi gerektiğini" sözlerine ekledi.

Batı Avrupa Genel Müdürü şunları da kaydetti: "Danimarka hükümeti İslami kutsal hususlara ve mukaddesata hakaret karşısında sorumlu. Zaten eğer etkin davranmış olsaydı, bugün böyle hakaret içeren bir eyleme tanık olmayacaktık. "

Batı Avrupa Genel Müdürü şunları da söyledi: "İran İslam Cumhuriyeti hükümeti, dünyadaki özgür ve hürriyet yanlısı düşünürler ve Müslümanlarla birlikte, Danimarka hükümetinden caydırıcı önlemler alarak ve bu ihlalcileri tutuklayarak ve ağır şekilde cezalandırarak, ilahi dinlerin kutsallığına saygı ve barış içinde bir arada yaşama ilkesinin gerçekleşmesine zemin hazırlamak suretiyle acı ve karanlık yaklaşımların tekrarını önlemek için ciddi önlemler almasını istiyor."

Danimarka Büyükelçisi ise, Kur'an-ı Kerim'e yönelik hakaretten duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şunları da söyledi:" Danimarka Dışişleri Bakanı, Kur'an'a yapılan hakareti açıkça kınadı ve bunu korkunç bir eylem olarak nitelendirdi."

Jasper Var şunları da açıkladı: " Diğer dinlere saygısızlık etmek utanç verici bir davranıştır. Buna göre Danimarka hükümeti, bölünme yaratmaktan başka bir amacı olmayan bu utanç verici provokasyonlardan uzak durmaktadır."

Danimarka Büyükelçisi durumu en kısa sürede ülkesinin başkentine bildireceğini bildirdi.



Yeni yorum ekle