Kuzey-Güney Koridoru'na Türkmenistan da Katıldı

Çar, 19/07/2023 - 13:06

Uluslararası Kuzey-Güney Taşımacılık Koridoru'nun üç asıl kurucu ülkesi olarak İran, Rusya ve Hindistan'ın anlaşmasından sonra İran'ın kuzey komşusu Türkmenistan da bu projeye dâhil oldu.

Welayet News  - Akipress haber ajansının haberine göre, Türkmenistan daha önce bu projeye katılmayı talep etmişti. Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı Ulaştırma ve Haberleşme Teşkilatı Genel Müdürü "Memethan Çakif" bu yönde çalışmaların yapıldığını açıkladı.

Rusya’nın TASS haber ajansı daha önce Türkmenistan'ı bu koridora katma teklifinin Rusya Başbakanı tarafından imzalandığını ve Moskova tarafından onaylandığını açıklamıştı.

Uluslararası Kuzey-Güney Koridoru, 2000 yılında Hindistan, İran ve Rusya'nın anlaşmasından sonra başlatılan büyük bir ulaşım projesidir. Kuzey-Güney Koridoru, Fars Körfezi, Hint Okyanusu ve Güneydoğu Asya ile Avrupa ülkeleri, İskandinavya ve Rusya arasında önemli bir iletişim köprüsü olarak bilinmektedir.

2000-2002 yılları arasında projenin temelini Rusya, İran ve Hindistan attı. Ardından projeye, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Bulgaristan da dâhil oldu. 



Yeni yorum ekle