Hamas, UCM’yi İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçları soruşturmaya çağırdı

Çar, 19/07/2023 - 12:32

Filistin direniş hareketi Hamas, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) Tel Aviv rejiminin suçları ve ihlallerine ilişkin soruşturmayı hızlandırması ve failleri adalete teslim etmesi çağrısında bulundu.

Welayet News  - Hamas’ın hukuk departmanı Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik ihlallerini durdurmak için acil eyleme geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Bildiride, “Böyle bir müdahale, tüm Filistinli kurbanların etkili hukuk yollarına erişim haklarını güvence altına almak için, başta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) aracılığıyla olmak üzere uluslararası hesap verebilirlik mekanizmalarını harekete geçirmek için çok önemlidir. İsrail’in hesap vermekten kaçınma girişimleri, liderlerinin uluslararası mahkemeler huzuruna çıkmasına engel olmamalı” denildi.

Direniş grubu, Filistin’in Roma Statüsü’ne katılımının ve UCM’nin işgal altındaki Filistin toprakları üzerindeki yetki alanını genişletme kararının üzerinden dokuz yıl geçtiğine dikkat çekti.

Buna rağmen, Filistin’deki duruma yönelik önlemlerin uygulanması konusunda çok az ilerleme kaydedildi.”

Hamas ayrıca, ilerleme eksikliğinin “İsrail apartheid rejiminin Kudüs, Batı Şeria ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ndeki terör eylemlerinden muzdarip” Filistinli kurbanlar için derinden endişe verici olduğunu belirtti.

UCM savcısının çifte standardının uluslararası adaletin uygulanmasını engellediği ve mahkemede ve Birleşmiş Milletler tüzüğünde belirtilen ilkelerle çeliştiği belirtildi.

Açıklamanın başka bir yerinde Hamas, UCM savcısını Filistin halkına karşı işlenen suçların faillerini ve suç ortaklarını tespit ederek kovuşturmaya ve adli hesap vermeye devam etmeye çağırdı.

Geçen yıl Aralık ayında Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçlarla ilgili bir dosyayı Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısına teslim ederek, Filistin devletinin Dünya Mahkemesi ve savcılık ekibiyle işbirliğine devam ettiğini söyledi.

İsrail askeri ve sivil yetkililerinin Filistinlilere karşı ciddi ve sürekli suçlar işlediğini söyledi.



Yeni yorum ekle