Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması'nı fesh etti

Pt, 17/07/2023 - 14:49

Rusya ile ilgili maddelerin yerine getirilmesi durumda anlaşmaya dönüleceğine dikkat çekildi.

Welayet News  - Kremlin, yeniden uzatılmaması durumunda bu gece itibarıyla sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın durumu hakkında açıklama yaptı. Kremlin, anlaşmanın bugün itibarıyla sona erdiğini, Rusya'yı etkileyen şartların yerine getirilmesi durumunda tahıl koridoru anlaşmasına geri döneceklerini açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın geçerliliği bugün sona erdi. Rusya'yı etkileyen şartlar yerine getirilirse Rusya hemen anlaşmaya geri dönecektir" ifadelerini kullandı. Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısımlarının yerine getirilmediğini, bu sebeple yürürlükten kalktığını iddia eden Kremlin, "Anlaşma, şimdilik durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.

'RUSYA'NIN KARARI, KIRIM KÖPRÜSÜ'NDEKİ PATLAMALARLA BAĞLANTILI DEĞİL'

Peskov, bugün Kırım Köprüsü'nde yaşanan ve iki kişinin ölümüne sebep olan patlamalarla Rusya'nın kararı arasında bağlantı olmadığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmaya olan yaklaşımını patlamalardan önce açıkladığını da söyledi.

'TÜRKİYE, UKRAYNA VE BM BİLGİLENDİRİLDİ'

Öte yandan, Rusya'nın devlet haber ajansı RIA da Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında kısa süre içinde resmi bir açıklama yapacağı bilgisini paylaştı. Ajansın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova da Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasının tarafları olan Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) ve Ukrayna'yı anlaşmanın uzatılmasına karşı oldukları konusunda bilgilendirdiklerini de açıkladı.

Ne olmuştu?

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı. Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi, tekrar uzatılmazsa 17 Temmuz'da dolacak. Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 4 Temmuz'daki açıklamasında, "Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM, bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor. Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok" demişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, BM'nin tüm çabasına rağmen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ülkesiyle ilgili kısmının uygulanmadığını söylemişti. Lavrov, anlaşmanın Ukrayna ile ilgili kısmının ticari projeye dönüştüğünü savunarak, Ukrayna limanlarından ihraç edilen toplam tahıl hacminin yüzde 3'ten azının Dünya Gıda Örgütü (FAO) listesinde yer alan en fakir ve muhtaç ülkelere gittiğini belirtmişti. (Reuters/duvar)



Yeni yorum ekle