Wall Street Journal & Reuters: 'Erdoğan yüzünü Batı'ya döndü'

Çar, 12/07/2023 - 20:46

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzünü Batı'ya döndüğünü yazan The Wall Street Journal'da, olası üç neden sıralandı. Reuters'ta ise, "Erdoğan, rotasını değiştirdi" denildi.

Welayet News  - ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik açıklamaları ile İsveç'e verilen yeşil ışığı değerlendirdi. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dış politikasını, Avrupa'daki güç dengesi ve Ukrayna'daki savaş için geniş kapsamlı etkileri olabilecek bir değişimle Batı'ya yöneltiyor" ifadelerinin yer aldığı analizde, "İktidarı altında kötüleşen ekonomiyi düzeltmenin yollarını ararken, ABD ve Batılı müttefikleriyle ilişkileri iyileştirmeye çalışıyor" denildi. 

'DENGE SAĞLAMAK ZORLAŞACAK'

Erdoğan'ın 'yeni hamlelerinin', ABD ve Avrupa ile ilişkileri rahatlatacağı ve ABD'nin Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışının önündeki engeli kaldıracağı yazıldı. Jared Malsin imzalı analizde, bu süreçte Ankara ile Moskova'nın ortaklığının da 'test edileceği' ve Rusya ile Batı arasında denge sağlamanın daha da zorlaşacağı belirtildi. 

WAGNER AYAKLANMASI, EKONOMİK KRİZ

WSJ, Erdoğan’ın Batı’ya dönmesinin arkasında 3 neden olduğunu yazdı. Uzman görüşlerini aktaran gazetede, bu nedenler şöyle sıralandı:

- Wagner ayaklanması: "Wagner'in Moskova'ya saldırmasıyla durdurulan Haziran isyanının ardından Erdoğan, Putin'i zayıf olarak gördü."

- Ekonomik kriz: "Erdoğan'ın kötü ekonomi yönetimiyle geçen yılların ardından, Türkiye'nin de umutsuzca dövize ihtiyacı var."

- Seçimler ve Batı karşıtı söylem: "Erdoğan çok az bir farkla kazandı ve kampanyasının merkezinde yer alan milliyetçi ve Batı karşıtı duyguları harekete geçirmek için daha az baskıyla karşı karşıya."

'BATILI LİDERLER MEMNUNİYETLE KARŞILADI'

İngiltere merkezli Reuters ajansında da benzer bir analiz yayınlandı. "Erdoğan, ABD'yi memnun eden ve Rusya'yı üzen hamlelerle rotasını değiştirdi" ifadelerinin yer aldığı analizde, hedefin yabancı yatırımı artırmak olduğu belirtildi. "Aylardır buna karşı çıkan Erdoğan'ın pazartesi günü İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesi ittifakı güçlendirmeye çalışan Batılı liderler tarafından memnuniyetle karşılandı" denildi.

Moskova ile yaşanan 'Azov taburu' krizinin de hatırlatıldığı değerlendirmede, Erdoğan'ın hamlelerinin 'tesadüf olmadığı' belirtildi. Konuya ilişkin Reuters'a konuşan Chatham House'tan Galip Dalay ise, "Son yıllarda Türk-Rus ilişkilerinin çok ileri gittiğine dair bir algı vardı. Bu, net bir yeniden dengelenmeye işaret ediyor" dedi. Dalay, ana motivasyonlardan birinin Türkiye'yi ekonomik krizden çıkarma ve yabancı yatırımı yeniden canlandırma olduğunu sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

"Türkiye, Türk-Rus ilişkilerinin kötü bir şekilde zarar görmesini istemiyor ancak bunun ilişkiler üzerinde kaçınılmaz olarak bir etkisi olacak. Erdoğan, seçimden sonra manevra için daha fazla alana sahip olduğunu hissediyor." (duvar)



Yeni yorum ekle