Gadir, Kuran Ayetlerinde

Çar, 05/07/2023 - 14:47

Rivayetlerde ve tarihi haberlerde zikredilen bilgilere göre, Gadir Hadisi veya daha doğrusu "Vileyet Hadisi",  Kur'an'da iki ayetin  nüzulünün devamında Maide Suresi'nde nazil olmuştur.

Welayet News -   Gadir Hadisi ve Gadir günü olarak bildiklerimiz, Hicret'in 10. yılında Zilhicce'nin 18'inde Gadir-i Hum bölgesinde ve tarihi rivayetlerin bildirdiğine göre Hz. Resûl-i Ekrem (s.a.a) son haccını yaptıktan sonra Medine'ye dönerken halkı bu noktada biraraya getirmiş. "Ben kimin mevlası isem, bundan sonra Ali de onun mevlasıdır" sözünü duyurmuştur. Hadislerde geçen tabir ile Ali (a.s)'ı kendisinden sonra "müminlerin velisi" tayin etmiştir . "Ali sonraki tüm Müminlerin velisidir ".  Bu şekilde, hadis ve Gadir Günü, "Gadir-i Hum" veya Hum Rezervuarı'nda meydana gelen bir olaya dayanmaktadır.

Gadir, İkmal ayeti ve Tebliğ ayeti

Rivayetlerde ve tarihi haberlerde zikredilen bilgilere göre, Gadir Hadisi veya daha doğrusu "Vileyet Hadisi",  Kur'an'da iki ayetin  nüzulünün devamında Maide Suresi'nde nazil olmuştur.

Birincisi : "الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُواْ مِن دِینِکُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الإِسْلاَمَ دِینا Bugün, kâfirler dininize karşı (mücadelede) ümitlerini yitirmişlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım, sizin için din olarak İslâmiyet’i beğendim" (Mâide/3) bu ayet İkmal ayeti  olarak bilinir. Ikincisi de "یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَیْکَ مِن رَّبِّکَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاس  Ey peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et! Eğer bunu yapmazsan O’nun mesajını iletmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şüphe yok ki Allah kâfirler topluluğunu hidayete erdirmez." (Mâide/67)  bu Tebliğ ayeti olarak bilinir..

Bu iki ayetin Vilayet hadisine uygunluğu konusunda eski alimlerin bugüne kadar yaptıkları açıklama, bu yılda ve bu görevin yerine getirilmesiyle birlikte, Allah'ın Resulullah'tan özel olarak yerine getirmesini istediği görevin yerine getirilmesinden kaynaklanmaktadır. 

Birçok kaynak, bu ayetlerin Gadir hadisi ve imamet beyanı bağlamında nazil olduğuna tanıklık etmektedir. Şiiler arasında Vilayet, siyasi yönü yanında manevi ve ilahi yönü de bulunan İslam dininin ana unsurlarından biridir. İmam Ali ve Evlatlarının Resul (s.a.a) için halef , Allah'ın hücceti,  İlahi lutfün ve doğru dinin hidayet ve tebliğ vasıtası olduklarına  inanmaktır. Buna istinaden Şiiler, Kuran'dan sonraki inançlarını  İmamların rivayetleriyle tashih ederler ve bunun dışındaki yöntemleri kabul etmezler. Elbette bu alanda ılımlı ve radikal eğilimler var ve bunların yerinde tartışılması gerekiyor. İlginçtir ki,  Şii kaynaklı olmayan Gadir Hadislerinde farklı yollarla Peygamber Efendimiz (s.a.a)'in de Gadir hutbesinde Sakleyn hadisini söylediğinden bahsedilmektedir.

İmamet ilahi metne dayanır ve en önemli belgesi Gadir'dir.

 

Welayet News 



Yeni yorum ekle