Wagner ayaklanmasından istifade, CIA Rusya’da ajan avına çıktı

Sa, 04/07/2023 - 09:37

Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı William Burns, Rusya’da baş gösteren paralı asker örgütü Wagner ayaklanmasının kendileri için “her nesilde bir defa görülebilen” istihbarat toplama ve ajan devşirme fırsatı doğurduğunu söyledi.

Welayet News  - İngiltere’de düzenlenen Ditchley Park Konferansında bir konuşma yapan Burns, “Bu fırsatı iyi değerlendiriyoruz” dedi.

BBC’nin haberine göre, Wagner’in başkanı Yevgeni Prigojin’in başlattığı ayaklanmayla bir ilgileri olmadığını söyleyen Burns, ancak bu fırsatı değerlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Burns, ayaklanmanın Ukrayna savaşının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in iktidarını ne kadar yıpratmış olduğunu da gösterdiğini, savaş yüzünden Rusya’da baş gösteren huzursuzluğun Rus liderliğini daha da zayıflatacağını öne sürdü.

Rusya’da ajan devşirme mevsimi

Kısa bir süre önce Rus halkına hitaben bir videoyu Telegram üzerinden sosyal medya dolaşımına sokan CIA, Putin rejimi ve Ukrayna savaşı hakkında gizli bilgileri CIA’ya vermek isteyen Ruslara “karanlık ağ” dark web üzerinden ve diğer yöntemlerle kendileriyle irtibat kurma yollarını göstermişti.

Daha önce Rusya’da diplomat olarak bulunan Burns 2005-2008 yılları arasında ABD’nin Moskova Büyükelçiliğini yürütmüştü.

Bu arada Wagner ayaklanmasının şiddetini kaybetse de henüz yatışmadığı, farklı boyutlar kazandığı bildiriliyor.

Bloomberg’in haberine göre Telegram üzerinden açıklamada bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Putin’in orduya katılmaları halinde soruşturulmayacakları sözü verdiği Wagner milislerinin şimdi de Prigojin’in bulunduğu Belorus’ta toplanmaya başladıklarını öne sürdü. Zelenski’ye göre Belorus’ta toplanan Wagmer güçlerinin sayısı 8 bini buldu. (BBC/yetkinreport)



Yeni yorum ekle