Fransa'daki Olaylar Devam Ediyor

Pa, 02/07/2023 - 09:18

Fransa'da bir gencin polis kurşunuyla ölmesiyle başlayan olaylı protestolar 5. gününde de sürüyor.

Welayet News  - Protestoların yoğunlaştığı kentlerde konuşlanan zırhlı araçlar ve özel ekiplere karşın sık sık şiddet olaylarına sahne olan protestolar 5. gecesine girdi.

Barbes semtinde protestocular bir yandan polislere havai fişeklerle saldırırken diğer yandan kurdukları barikatları ateşe verdi.

"Nael için adalet" sloganları atan göstericilere polis müdahaleye etmeye başladı.

Strazburg kentinde de protestolar yeniden alevlenirken göstericiler polislere yoğun şekilde havai fişeklerle saldırdı. Rennes kentinde de protestolar artarken toplanan yüzü maskeli grup polislere havai fişek fırlattı.

Özel kuvvetlerden oluşan ekipler, olayları bastırmak için zırhlı araçlarla müdahaleye başladı ve polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Ayrıca Marsilya’da polisin gösterileri bastırmak için plastik mermilerle ateş açması sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Diğer yandan Angers ve Chambery kentinde aşırı sağcı ve yüzü maskeli grupların sokağa inerek göstericileri darp ettiği ifade ediliyor.

Diğer yandan Fransız televizyon kanalı BFMTV, birçok kentte olayların kontrol dışına çıkması üzerine belediye başkanlarının hükümetten düzenin sağlanması için daha etkili yardım talebinde bulunduğunu aktardı.

Ülkenin birçok yerinde süren olaylarda şu ana kadar 2000'e yakın kişi gözaltına alındı, 200'den fazla polis yaralandı.

Şanzelize Caddesi'nin yanı sıra bazı semtlerinde saatlerdir protestolar devam ediyor.

Polis, coplar ve göz yaşartıcı gazla müdahale ederken protestocular, havai fişeklerle kolluk kuvvetlerine karşılık veriyor, kurdukları barikatları ateşe vererek polisleri alandan uzak tutmaya çalışıyor.

Öte yandan Fransa’da geceleri sokağa çıkma yasağının uygulandığı kent sayısı 10'a yükseldi.

Hatırlatmak gerekir ki, Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Fransa'da geçen yıl dur ihtarına uymadığı bahanesiyle 13 kişi öldürülmüştü. Reuters haber ajansının araştırmasında, Fransa'da 2017'den bu yana bu şekilde öldürülenlerin çoğunu siyah ya da Arap oldukları tespit edilmişti.

Tags: 


Yeni yorum ekle