ABD, Siyonist Rejim Lehine Attığı Adımdan Vazgeçti

Ct, 01/07/2023 - 16:57

ABD, eski Başkan Donald Trump döneminde Siyonist Rejim İsrail karşıtı sözde önyargı ve yönetim sorunlarını gerekçe göstererek 2017'de İsrail'le birlikte UNESCO'dan ayrılmıştı. Bir süredir kuruma geri dönmeyi planlayan ABD, UNESCO'ya yeniden katıldı.

Welayet News  - ABD ve Siyonist Rejim İsrail, UNESCO'nun 2011'de Filistin'i üye devlet olarak kabul etmesinden sonra fonlamayı kesmiş, eski ABD Başkanı Donald Trump ise, İsrail karşıtı önyargı ve yönetim sorunlarını gerekçe göstererek 2017'de İsrail'le birlikte ABD'nin kurumdan tamamen çekildiğini duyurmuştu. Aslında ABD ve Siyonist Rejim, Filistin lehinde karar çıkmamak adına her türlü eylemde bulunmaktadır. Bu doğrultuda her hangi uluslararası kurum ve kuruşularda ve örgütlerde Filistin lehinde kararların alınmasını önlemek için mali ve finansal araçları da kötüye kullanmaya çalışmaktadır. 

ABD'nin bir süredir süren UNESCO'ya geri dönme planı, Dışişleri Bakanlığı ile örgüt temsilcileri arasında yapılan uzun müzakereler sonucunda kabul edildi. Böyle ABD'de UNESCO'ya geri dönmüş oldu. ABD'nin UNESCO'nun 600 milyon dolardan fazla ödenmemiş borcunu ödemeyi planladığı da duyuruldu. 2020 Aralık ayı itibarıyla ABD'nin UNESCO'ya yaklaşık 616 milyon dolar ödenmemiş üyelik aidatı borcu olduğu bildirildi. 195 üyesi bulunan UNESCO, misyonunu "Eğitim, bilim ve kültür alanlarında reformları ve işbirliklerini teşvik ederek küresel barışa katkıda bulunmak" olarak özetliyor.

Olayın Geçmişi 

Filistin 2011 yılında UNESCO üyesi ilan edilmiş, ardındansa ABD Filistin'in dahil olduğu hiçbir uluslararası kuruluşa mali destek veremeyeceğini, yasalarının buna izin vermediğini söyleyerek UNESCO'ya fon aktarımlarını durdurmuştu. ABD, fonlamayı durdurana kadar UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini ödüyordu. ABD'nin fonlamayı durdurmasının ardından 2013'te Washington yönetimi ile İsrail UNESCO'daki oy kullanma haklarını kaybetmişlerdi.



Yeni yorum ekle