Fransa’da Protestolar Büyüyor: 150 Gözaltı

Per, 29/06/2023 - 11:21

Fransa’nın başkenti Paris’te 17 yaşındaki bir gencin trafik polisinin dur ihtarına uymamasının ardından öldürülmesi sonrası salı günü başlayan gösteriler dün de sürdü. Paris'te polisle göstericiler arasında çatışmalar çıktı, en az 150 kişi gözaltına alındı. Gösteriler başka kentlere de yayıldı.

Welayet News  - Polis tarafından açılan ateşle öldürülen, adı Nahel M. olarak açıklanan 17 yaşındaki gencin annesi, kaybettiği tek çocuğu için bugün bir yürüyüş çağrısında bulundu.

Dün Paris ve Toulouse, Dijon ve Lyon gibi çevre kentlerde yapılan gösterilerde gençler ile polis arasında çatışmalar yaşandı, bazı araçlar ateşe verildi.

Paris'te birçok karakola molotof kokteyli atıldı. Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentinde de göstericiler polisle çatıştı. Şehrin banliyölerinden Mons-en-Barœul'de Belediye Meclisi binası tahrip edildi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin Paris ve banliyölerine 2 bin polisin konuşlandırıldığını, dün gece 150 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Paris'in işçi mahalleleri olarak bilinen 18. ve 19. bölgelerinde polis barikat kurup çöpleri ateşe veren göstericilere karşı plastik mermi kullandı.

Göğsünden vurulan Nahel M.'yi öldüren polis cinayet suçlamasıyla gözaltına alınmış, Le Monde'a göre ilk ifadesinde, Nahel M.'nin kendilerine zarar vermek amacıyla aracını üzerlerine sürdüğünü ileri sürmüştü. Ancak, internette yayımlanan ve Fransız haber ajansı AFP'nin teyit ettiği görüntüler polisi yalanlıyor.

Nahel M.'nin ailesinin avukatı Yassine Bouzrou da polis hakkında yanlış ifade vermekten ayrıca suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Fransa'da geçen yıl dur ihtarına uymadığı bahanesiyle 13 kişi öldürülmüştü. Reuters haber ajansının araştırmasında, Fransa'da 2017'den bu yana bu şekilde öldürülenlerin çoğunu siyah ya da Arap oldukları tespit edilmişti.

Tags: 


Yeni yorum ekle