İran ve IKBY Arasında Yeni Bir Sınır Kapısı Açıldı

Per, 29/06/2023 - 10:56

Irak Kürdistan Bölgesi ile İran arasında inşa edilen Şuşme Sınır Kapısı bugün resmen açıldı. Şuşme Sınır Kapısı Halepçe ile Kiranmaşah vilayetleri arasında açıldı.

Welayet News  - Kapının açılışı dolayısıyla Rûdaw'a konuşan Halepçe Vali Yardımcısı Şahin Rıza, şunları söyledi: ‘Bugünden itibaren kapı açıldı. Kapının 24 saat açık olmasına karar verildi. Yolcu ve araç geçişine açık olacak. Ancak hala Irak tarafından resmi onay bekliyoruz.

Açılan yeni kapının Tavela ve Biyara başta olmak üzere Halepçe vilayetine ekonomik katkısı olacak. Kapıdan hem turistik hem de ticari gelir bekleniyor.

Öte yandan kapının açılışında Kiranmaşan Valisi Muhammed Tayib Sehrai ile Halepçe Valisi Azad Tofik hazır bulundu. Taraflar sınırın her iki tarafında bir kalkınma üssü hazırlamak için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Halepçe Valisi Azad Tofik, kapının açılmasının ardından ilçede hudut pazarının da açılarak bölge halkına daha fazla hizmet sunulmasını temenni ettiklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi ile İran arasında çok sayıda sınır kapısı var, ancak yalnızca üçü uluslararası olarak tanınıyor. Bunlar Süleymaniye’deki Başmak ve Perwezxan ile Erbil’e bağlı olan Hacı Ümran kapıları.

Geçen Mayıs ayında, Kürdistan Bölgesi'ni Hakkari’ye bağlayan yeni bir sınır kapısı (Hakkari’nin Derecik (Rûbarok) ilçesi ile Erbil’in Soran ilçesi Mergesor kasabası arasında) açılmıştı.

Zaho ile Şırnak arasında yer alan İbrahim Halil Sınır Kapısı (Habur) da Kürdistan Bölgesi’nin en çok kullanılan resmi sınır kapılarının başında geliyor.



Yeni yorum ekle