Prigojin Putin'e de rest çekti: Teslim olmayacağız

Ct, 24/06/2023 - 12:53

Paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ordu yönetimine başkaldırması sonrasında Vladimir Putin'den gelen ihanet suçlamasını da reddetti: Kimse devlet başkanının talebiyle teslim olmayacak.

Welayet News  - Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında kilit rol oynayan ve ordu yönetimine eleştirilerini dün doğrudan bir meydan okumaya dönüştüren Paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'teslim olma' çağrısını ve ihanet suçlamasını reddetti.

'YOLSUZLUK, YALANLAR, BÜROKRASİ...'

Bir ses kaydı yayınlayan Prigojin, Putin'in kendisini vatan hainliği ile suçlayarak "hata yaptığını" savundu; Wagner'in Rus vatanseverlerden oluştuğunu söyledi. Prigojin "Kimse devlet başkanının talebiyle teslim olmayacak" derken, "Ülkenin artık yolsuzluk, yalanlar ve bürokrasi ile yaşamasını istemiyoruz" ifadeleri dikkat çekti.

Wagner lideri, "Bizler vatanseverleriz ve p.çlerin etrafında toplananlara karşı olanlarız" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Wagner'in kurucusu ve lideri Prigojin'le ordu arasında dün ciddi bir tırmanışa sahne olan son gerilim, Rusya Savunma Bakanlığı'nı Wagner'in askeri kamplarını vurduğu iddiası ile patlak verdi. Prigojin'in çok sayıda paralı askeri öldürmekle suçladığı Rusya Savunma Bakanlığı ise olaya dair paylaşılan görüntülerin sahte olduğunu savundu.

İç güvenlik servisi FSB de Wagner lideri hakkında "silahlı isyana teşvik" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise krize ilişkin ilk açıklamasında yaşananları "vatana ihanet" diye nitelendirerek, sorumluların cezalandırılacağını söyledi.

Öte yandan, Prigojin kendisine bağlı güçleri Ukrayna sınırından stratejik liman kenti Rostov-na-Donu'ya göndererek Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Savunma Bakanı Şoygu'ya rest çekti.

GENELKURMAY BAŞKANI'NI ROSTOV'A ÇAĞIRIP TEHDİT ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı'na dün gece yönelttiği suçlamaların ardından Telegram hesabından peşpeşe mesajlar yayınlayan Prigojin, Rusya ordusunun karargahlarından birinin de bulunduğu güney kenti Rostov-na-Donu'ya bir birlik gönderdiğini açıkladı. Wagner lideri, Ukrayna'daki savaşta yetersiz kalmakla suçladığı Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile Şoygu'ya burada kendisiyle görüşmeleri için çağrıda bulundu.

'ROSTOV'U ABLUKAYA ALIP MOSKOVA'YA GİDERİZ' ÇIKIŞI

Prigojin, "Buraya geldik, genelkurmay başkanı ve Şoygu ile görüşmek istiyoruz. Eğer gelmezlerse burada olacağız ve Rostov kentini ablukaya alıp Moskova'ya yöneleceğiz" çıkışı yaptı. Wagner liderinin Rus ordusunun kentteki tüm askeri tesislerini kontrol altına aldıkları yönündeki iddiası ise teyit edilemedi.

'BU BİR DARBE GİRİŞİMİ DEĞİL, ADALET YÜRÜYÜŞÜ'

Wagner lideri, Rus istihbarat yetkilisi Vladimir Alekseev'den gelen "darbe girişimi" suçlamasına yanıtında ise "Rus askeri liderliğine yönelttiği eleştirilerin darbe girişimi olmadığını" söyledi. Telegram hesabından bu suçlamaya yanıt veren Prigojin, "Bu bir askeri darbe değil, bir adalet yürüyüşü. Adımlarımız, herhangi bir şekilde askerlerin faaliyetlerini engellemiyor" iddiasında bulundu.

ROSTOV'DA HALKTAN SOKAĞA ÇIKMAMALARI İSTENDİ

Rostov Valiliği'nden yapılan açıklamada ise sivillerden kent merkezine gitmemeleri istendi. Vali Vasily Golubev, "Mevcut durum bağlamında, sizden kent merkezine gitmekten ve mümkünse evden çıkmaktan kaçınmanızı istiyorum" açıklaması yaptı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN PARALI ASKERLERE ÇAĞRI

Prigojin hakkında silahlı isyana teşvik soruşturması açan Rusya Savunma Bakanlığı ise bu sabah Wagner'in paralı askerlerine seslendi. Bakanlık, paralı askerlerin "Prigojin tarafından kandırılarak kriminal bir maceraya sürüklendiğini" belirtti; askerlerden Wagner'i terk edip Savunma Bakanlığı temsilcilerine başvurmalarını istedi.

FSB, WAGNER ASKELERİNDEN PRİGOJİN'İ DERDEST ETMELERİNİ İSTEDİ

İç güvenlik servisi FSB'nina son açıklamasında ise Prigojin'in "Rusya topraklarında silahlı sivil ihtilaf çağrısı" yaptığı, faaliyetlerinin de "faşizm yanlısı Ukrayna güçleriyle savaşan Rus askerlerini sırtından bıçaklanması" anlamına geldiği belirtildi. FSB, "Paralı askerleri telafi edilemez hatalar yapmamaya, Rusya halkına karşı zorlayıcı adımları engellemeye, Prigojin'in kriminal ve hain emirlerini yerine getirmemeye ve onu derdest edecek önlemler almaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

almaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

PUTİN'İN ŞUBATTAN BERİ KARŞILAŞTIĞI EN BÜYÜK KRİZ

Ayrıntıları henüz net olmayan krizin, Putin'in Ukrayna'daki operasyonu başlattığı 24 Şubat 2021'den bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okuma olduğu yorumu yapılıyor. 



Yeni yorum ekle