Ban Ki Moon: İsrail'in Filistinlilere Yönelik Muamelesi Bir Apartheid Örneğidir

Cu, 23/06/2023 - 09:23

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Siyonist İsrail rejiminin Filistinlilere yönelik davranışlarının apartheid örneği olduğunu söyledi.

Welayet News  - Batı Asya bölgesine ziyarette bulunan Ban Ki-Moon Perşembe günü Associated Press’e verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Kendi yanında bir Filistin devleti kurulması umudundan uzaklaşan İsrail, apartheida doğru ilerliyor.

Ban Ki-Moon’un bölgeye yaptığı üç günlük ziyaret, Siyonist rejimin Filistinlilere yönelik şiddet eylemleriyle aynı zamana denk geldi ve onu, BM Genel Sekreteri olarak görev yaptığı 2007-2016 döneminde olduğundan daha bariz gerçeklerle karşı karşıya getirdi.

BM eski Genel Sekreteri şunları söyledi: ‘İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinin genişlemesi ve Filistinlilere karşı daha fazla kısıtlama getirilmesi gibi İsrail'de bir apartheid sisteminin kök salmaya başladığına dair işaretler var.’

Ban Ki-Moon, iki devletli çözüm ihtimalinin azalmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, şu ifadelerde bulundu: ‘Bence işler daha da kötüye gitti. Pek çok kişinin dediği gibi bu davranışların apartheid örneği olabileceğini düşünüyorum.’

Yüzbinlerce İsrailli, 1967 savaşı ve Batı Şeria ile Kudüs'ün doğusundaki Filistin topraklarının işgalinden sonra Siyonist rejim tarafından inşa edilen Yahudi yerleşim yerlerinde yaşıyor.

Birleşmiş Milletler ve dünyanın çoğu ülkesi, 1967 savaşında bu rejim bu toprakları işgal ettiği için Siyonist rejimin yerleşimlerini yasadışı kabul ediyor ve Cenevre Sözleşmesine göre, işgalcilerin işgal altındaki topraklarda herhangi bir inşa yapması yasaktır.

Filistinliler, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmaya çalışıyor. Ayrıca İsrail'in 1967'de işgal ettiği topraklardan çekilmesini istiyorlar, ancak İsrail Altı Gün Savaşı öncesi sınırlarına geri dönmeyi reddediyor.

Birçok insan hakları grubu, Siyonist rejimin eylemlerini ve Batı Şeria'daki 56 yıllık işgalini apartheid sisteminin bir örneği olarak görüyor ve Tel Aviv'in Filistinlilere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yaptığını söylüyor.

 

Ban Ki-Moon, "Ed-Deraz" adlı bir grup adına bölgeye ziyarette bulundu. Bu grup, dünya çapında insan haklarını geliştirmek için çalışan eski devlet adamlarından ve siyasi aktivistlerden oluşuyor.

Geçen yılın Kasım ayında, Birleşmiş Milletler İsrail ve Filistin'deki İnsan Hakları İhlallerini Soruşturma Komisyonu, Siyonist rejime yönelik apartheid suçlamalarını inceleyeceğini açıklamıştı.

Siyonist rejim bu komisyonla işbirliği yapmayı reddetti ve bu komisyonun üyelerinin işgal altındaki Filistin'e ya da Batı Şeria ve Gazze'de Filistin kontrolündeki bölgelere girmesine izin vermedi.

Siyonist rejimin apartheid yapısına ilişkin tutumlar, özellikle Binyamin Netanyahu’nun yeni kabinesinde güçlendi. Netanyahu'nun yeni kabinesi, Filistin devletine karşı çıkan, yerleşimlerin genişletilmesini destekleyen ve Filistinlilere karşı çok aşırı ve şiddetli görüşlere sahip partilerden oluşuyor.

Siyonist rejimin 2022'nin başından bu yana yürüttüğü operasyonlar en az 300 Filistinlinin şehit olmasına neden oldu.

Batı Şeria'da Siyonist rejimin son şiddet olaylarında biri 15 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere 5 Filistinli şehit oldu.

Ban Ki-Moon Perşembe günü verdiği bir röportajda Siyonist İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik saldırılarında orantısız şiddete başvurduğunu söyledi.



Yeni yorum ekle