BAE ve Katar, 6 Yıl Sonra Karşılıklı Olarak Büyükelçiliklerini Yeniden Açıyor

Pt, 19/06/2023 - 16:35

Katar Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 6 yıl aradan sonra Abu Dabi ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını ve Katar ile BAE büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak yeniden açılacağını açıkladı.

Welayet News  - Katar Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, bu ülke ile BAE arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını ve büyükelçiliklerin yeniden açılacağını duyurdu.

5 Haziran 2017'de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Katar ile diplomatik ilişkilerini keserek Katar'a kara ve hava sınırlarını kapattı ve bu ülkeye azami baskıyı başlattılar.

Söz konusu ülkeler, Doha ile ilişkilerini sürdürmek için 13 şart ileri sürdüler. Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılması, El Cezire kanalının askıya alınması, Katar'ın dış ilişkilerde İran'a mesafe koyması ve Doha'nın bölgede Müslüman Kardeşler'e destek vermemesi bu ülkelerin ambargoyu kaldırmasının en temel şartları arasındaydı.

Ancak 2021'in başında Suudi Arabistan'da düzenlenen Fars Körfezi İşbirliği Konseyi toplantısında, Katar ile bu konseyin diğer ülkeleri arasında 13 şartın biri bile yerine getirilmeden uzlaşma anlaşması imzalandı.

 

Ocak 2021'de Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Katar'a yönelik üç buçuk yıllık ambargoyu kaldırdı ve BAE dışındaki tüm bu ülkeler büyükelçilerini iade ederek Katar ile ticari-siyasi ilişkilerini yeniden başlattı.

Şimdi, Suudi Arabistan'ın uzlaşmasının ve Arap ülkeleri ile Doha arasındaki krizin sona ermesinin üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçtikten sonra, BAE ve Katar karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açıyor.

Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: 'El-Ula anlaşmasına göre ve Katar ile BAE'nin ikili ilişkilerin güçlendirilmesine vurgu yapmasının ardından iki taraf arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden başlayacak. Katar hükümetinin Abu Dabi'deki büyükelçiliği ve Dubai'deki konsolosluğu bugünden itibaren yeniden açılacak. Doha'daki BAE Büyükelçiliği de bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak.'

Tags: 


Yeni yorum ekle