Tunus Cumhurbaşkanı: Göçmenlere Karşı Avrupa'nın Sınır Bekçisi Olmayacağız

Pt, 12/06/2023 - 09:18

Tunus Cumhurbaşkanı Said, AB üçlüsüyle görüşmesi öncesi "Tunus'u Avrupa'nın sınır muhafızı haline getirmeyi reddettiğini" söyledi.

Welayet NewsAB liderleri, iltica reformu uzlaşısı sonrası soluğu aldıkları Tunus'a, göçmenlerin Avrupa'ya geçişlerine izin vermemesi ve sığınmacıları kamplarda toplaması karşılığı 1 milyar avroyu aşan yardım vaat etti. Tunus Cumhurbaşkanı Said, AB üçlüsüyle görüşmesi öncesi "Tunus'u Avrupa'nın sınır muhafızı haline getirmeyi reddettiğini" söyledi.

 

Sputnik'in haberine göre Lüksemburg'da Perşembe günü düzenlenen toplantıdan çıkan Ortak Avrupa İltica Sistemi'nde (CEAS) reform anlaşmasıyla sığınma haklarına kapalı bölge haline gelen AB, göçmen hapishanesi olarak kullanabileceği ülkeler arasında gördüğü Tunus'u 'rüşvetle' ikna çabasında

Bugün Kuzey Afrika ülkesine çıkarma yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, kronik ekonomik kriz içindeki, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakere kıskacındaki Tunus'a 900 milyon avroluk yardım paketi artı 150 milyon avroluk acil destek önerisi sundu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'le görüşmenin ardından AB üçlüsü birlikte açıklama yaptı. Yanısıra AB ile Said'in ortak açıklaması yayımlandı.

Von der Leyen, konuşmasında "İnsan kaçakçılığı ve kaçakçılık yapanların sinik iş modelini kırmakta her iki tarafın da büyük çıkarı var. Kazanmak için insan hayatını kasten riske attıklarını görmek korkunç" dedi.

"AB'nin bu yıl ticaret ve yatırımın yanısıra 100 milyon avroluk destekle Tunus'a sınır yönetimi ve insan kaçakçılığıyla mücadele konusunda yardımcı olacağını" söyleyen Komisyon Başkanı, diğer "AB projelerinin de Tunus'un birliğe temiz yenilenebilir enerji ihraç etmesine ve yüksek hızlı geniş bant sağlamasına yardımcı olacağını" sözlerine ekledi.

"Bu ayın sonunda yapılacak AB zirvesinde birlik ile Tunus arasında anlaşma imzalanabileceğini umduğunu" belirten von der Leyen, "AB, Tunus'un en önemli ticaret ve yatırım ortağıdır ve Tunus'un 2011'de Arap Baharı isyanlarının doğum yeri haline gelmesinden bu yana Tunus'un demokrasiye giden uzun ve zorlu yolunu desteklemiştir" vurgusunu yaptı.

İtalya Başbakanı Meloni, Salı günü Said'le görüşmesinin ardından bir hafta içinde ikinci Tunus ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.

 



Yeni yorum ekle