Ermenistan: Erivan ve Bakü 2023'ün Sonuna Kadar Bir Barış Anlaşması İmzalayabilir

Pt, 05/06/2023 - 12:04

Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri, Erivan ve Bakü'nün büyük olasılıkla bu yılın sonuna kadar bir barış anlaşması imzalayacaklarını söyledi.

Welayet News  - Ermenistan Güvenlik Konseyi sekreteri Armen Grigoryan, bu ülkenin televizyon kanallarından biriyle yaptığı röportajda şunları söyledi: ‘Müzakereler hararetli bir şekilde devam ediyor. Bu yoğunluğu sürdürürsek ve uluslararası toplumdan ilerleme için güçlü destek alırsak, 2023 yılı sonuna kadar Azerbaycan Cumhuriyeti ile barış anlaşmasına varma şansı doğar.

Ermeni tarafı bir an önce barış anlaşması yapmak istiyor.  Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (CSTO) üyeliği Erivan için bazı sorunlar yaratsa da bu sorunlar diğer ülkelerle işbirliğini sınırlandırmıyor.

Güvenlik işbirliğini güçlendirmek için Batılı ortaklarımızla çok çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.’

Armen Grigoryan Mayıs ayı başlarında şunları söyledi: ‘Ermenistan hükümeti Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden çekilmek istiyor. Bu örgütün mekanizması düzgün çalışmıyor ve üye ülkeler yükümlülüklerini yerine getiremiyor.’

Ancak Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı daha sonra Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden çıkma ihtimalinin şu anda gündemde olmadığını belirtti. Bu ülkenin Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan'ın 2021-2022'de bu örgütte eylemsizliğe tanık olduğunu defalarca vurguladı.

Kafkasya bölgesindeki iki ülke olan Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyeti, 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından tartışmalı Karabağ bölgesini kontrol etmek için karşı karşıya geldi.

Laçin Geçidi, Ermenistan ile Karabağ bölgesi arasındaki tek bağlantıdır. 12 Aralık 2022'de kendilerine “çevre uzmanları" diyen Azerbaycan Cumhuriyeti'nden bir grup, bir grup Rus barış gücünün konuşlandığı yer olan bu geçidi kapatmıştır. Bakü, herhangi bir yolu kapatma niyetinde olmadığını ve arabaların geçidin her iki tarafında serbestçe hareket edebileceğini iddia etti.

Bu geçid, Ermenistan'ın Karabağ'da yaşayan Ermenilere yiyecek, yakıt ve tıbbi malzeme ulaştırabileceği tek yol ve 120 bine yakın Ermeni'nin yaşadığı bir bölgedir.



Yeni yorum ekle