Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: İran’ı Ziyaret Edeceğim

Ct, 03/06/2023 - 16:24

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı görüşmede yakında İran’ı ziyaret etmek istediğini söyledi.

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde düzenlenen "BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı" kapsamında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan ile görüştü.

Görüşmede Emir Abdullahiyan, ikili ilişkilerde kaydedilen iyi ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ne mutlu ki, iki ülkenin büyükelçileri atanarak karşılıklı olarak tanıtıldı ve büyükelçilik ile konsoloslukların açılması için zemin hazırlandı.” dedi.

Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan'a İranlı hacı adaylarının yapacakları ziyaret için sağladığı olanaklar ve iyi düzenlemelerden dolayı teşekkür etti.

Daha önceki yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğinden bahsettiğini hatırlatan Emir Abdullahiyan, “Sizin Tahran’a yapacağınız ziyaret, ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirmek için daha fazla görüş alışverişinde bulunmak adına bir fırsat olacaktır.” ifadesini kullandı.

Bakan Emir Abdullahiyan ayrıca, BRICS'i İran ile Suudi Arabistan ve bu grubun diğer üye ülkeleri arasında özellikle ekonomik ve ticari alanlarda çok taraflı işbirliği için yeni bir fırsat olarak değerlendirdi.

'Yakında İran'a ziyarette bulunacağım'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da bu görüşmede ikili ilişkilerde kaydedilen çok güzel gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Yakında İran'a ziyarette bulunacağım.” dedi.

Suudi Arabistan medyasına göre görüşmede, "istişare toplantılarını yoğunlaştırma ve ikili işbirliği yollarını değerlendirme" isteklerini ifade eden bakanlar, iki ülke arasındaki ilişkilerde daha olumlu beklentiler içinde olduklarını kaydetti.

İkili ilişkilerin çeşitli alanlarda güçlendirilmesi yollarını görüşen ikili ayrıca iki ülke arasında Pekin'de imzalanan anlaşmanın uygulanmasına yönelik adımların takip edilmesi, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için ikili çalışmanın yoğunlaştırılması meselesini ele aldı.

Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisan'da Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.



Yeni yorum ekle