Türkiye'de Fiyatlar yükseliyor, halk borçlanıyor

Ct, 03/06/2023 - 10:18

Gıda fiyatları tüm dünyada inerken Türkiye’de 33 aydır durmaksızın artıyor. İTO’nun verilerine göre mayısta en çok yüzde 31,03’le patatesin fiyatı arttı. Geçinemeyen yurttaşlar, kredi ve kredi kartlarına olan borcu sürüyor.

Welayet News  - Gıda fiyatları dünyada iki yılın dip seviyesine indi. Ülkede 33 aydır artan gıda fiyatları nedeniyle halk açlık içinde yaşamaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyadaki gıda fiyatları mayısta şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen iki yılın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK verileri ise Türkiye'deki gıda fiyatlarının 33 aydır aralıksız bir şekilde arttığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi nisan ayındaki revize edilmiş 127,7 seviyesinden mayıs ayında 124,3’e düştü. Nisan gıda fiyatları endeksi daha önce 127.2 olarak açıklanmıştı. TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 43,68, aylık yüzde 2,39 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık TÜFE’nin üzerinde yüzde 53,92 olarak gerçekleşti. Nisanda gıda fiyatları aylık bazda ise yüzde 3,95 oranında artmıştı.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle