Macron’dan Ukrayna’ya 'İsrail modeli' teklifi

Per, 01/06/2023 - 16:32

Fransız lider, ‘Ukrayna’ya verilecek güvenlik garantileri’ni, “İsrail’e sağlanan güvenlik ile tam NATO üyeliği arasında bir şey inşa etmeliyiz. Tam üyelik konusunda uzlaşmaya varılacağı kesin değil,” dedi.

Welayet News  - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, GLOBSEC düşünce kuruluşunun Bratislava’daki yıllık konferansına katılarak Doğu Avrupa ve Ukrayna üzerine bir konuşma yaptı.

Macron daha ortaklaşa bir ‘Avrupa savunması’ ve ‘NATO’da bir Avrupa ayağı’ çağrısını tekrarladı. Euractiv’in aktardığına göre bir Elysée kaynağı, Macron’un konuşmasını ‘Orta ve Doğu Avrupa’ya ulaşma hamlesi’ olarak nitelendirdi. Macron her iki bölgenin de Avrupa’nın ‘hoşumuza gitse de gitmese de meşru olması için’ vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Fransız lider konuşmasında, “Aralık 2019’da NATO için sert bir söz söylemiştim ama bugün Putin’in onu en kötü elektroşokla uyandırdığını söyleyebilirim,” dedi. Macron, NATO’nun ‘beyin ölümü’nün gerçekleştiğini söylemişti.

Ukrayna’ya tam üyelik ile İsrail arasında bir model önerisi

Doğu ve Orta Avrupalılara ‘Rusya’nın tehditleri ve Paris’in NATO’ya bağlılığı’ konusunda güvence vermeye çalışan Macron, daha sonra AB’nin Ukrayna’yı desteklemedeki rolüne odaklandı.

Macron Bratislava’da ülkesinin ‘Ukrayna’ya somut ve inandırıcı güvenlik garantileri verilmesinden yana olduğunu’ vurguladı ancak bunların tam olarak neye benzeyebileceği konusunda ayrıntıya girmedi.

Macron, “Eğer inandırıcı ve kalıcı bir barış istiyorsak, eğer Rusya’ya karşı bir ağırlığımız olsun istiyorsak, eğer Ukraynalılara karşı inandırıcı olmak istiyorsak, Ukrayna’ya daha fazla saldırganlığı önleyecek garantiler vermeli ve Ukrayna’yı kendimiz için inandırıcı bir güvenlik mimarisine dahil etmeliyiz,” dedi.

Fransız lider, bu garantilere NATO üyeliğinin de dahil olup olmadığı yönündeki bir soruya ise, “İsrail’e sağlanan güvenlik ile tam NATO üyeliği arasında bir şey inşa etmeliyiz. Tam üyelik konusunda uzlaşmaya varılacağı kesin değil,” cevabını verdi.

Avrupa’nın ABD’den ‘stratejik özerkliği’ ve güvenliği konusuna da değinen Macron, “ABD yönetimi hep aynı mı olacak?” diye sorduktan sonra, “Kolektif güvenliğimizi Amerikalı seçmenlere havale edemeyiz. ABD’nin bizden istediği de bu, yükü daha iyi paylaşmak,” ifadelerini kullandı.

Savunma alanında Avrupa’nın, standartlarını uyumlaştırması, sanayi ve teknoloji tabanını geliştirmesi ve bağımlılıklarını azaltması gerektiğini savunan Macron, “Sadece Doğu kanadında değil, kendimizi savunmak ve komşu bölgemizi yönetmek için kendi kapasitemize sahip olmak biz Avrupalıların elindedir,” diye konuştu.(harici)



Yeni yorum ekle