Suriyeli Yetkili: Batı, Suriye Halkı İçin Timsah Gözyaşı Dökmesin

Per, 01/06/2023 - 10:33

Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, ABD'nin Suriye'ye yönelik yasadışı politikalarını şiddetle eleştirdi ve Amerikalıların ikiyüzlü olduğunu söyledi.

Welayet News  - Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Bessam Sabbah, BM Güvenlik Konseyi toplantısında Amerika'nın ülkesine yönelik politikasını eleştirdi ve şunları söyledi: ‘Amerika'nın Suriye halkının çektiği acılar konusundaki timsah gözyaşları, Suriye'deki bu acı ve ıstırabın sebebinin Amerika'nın Suriye’ye uyguladığı yasadışı yaptırım politikaları olduğu gerçeğini asla gizleyemeyecektir.

Washington'un tutumları ve BM Şartı'na ve uluslararası hukuka saygıdan bahsedilmesi, ABD'nin BM Şartı'nı ihlal ettiğini örtbas etme girişimidir.

ABD, Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmeye ve Suriye'nin kuzeydoğusunda ayrılıkçı milisleri desteklemeye devam ediyor. Ayrıca Washington, Suriye'nin petrol ve doğal kaynaklarını yağmalamaya devam ediyor. Örneğin en son, Suriye’nin kuzeydoğusundaki el Cezire sahalarından yüzlerce ton petrol taşıyan 42 tanker, yasadışı bir şekilde ABD’nin Irak topraklarındaki askeri üssüne kaçırıldı.

ABD ve Batılı müttefikleri, Suriye'nin iç işlerine karışmak ve Şam'ın ülkede istikrar ve güvenliği tesis etme çabalarını engellemek amacıyla Suriye'ye karşı provokatif ve düşmanca eylemlerde bulunmaya devam ediyor. Amerika, Suriyelilerin yerinden edilmesinin ve teröristlerin Suriye'ye gönderilmesinin sebebi oldu ve ABD güçleri Rakka'da savaş suçları işledi, binlerce Suriyeli hayatını kaybetti ve altyapı yok edildi.’

Bessam Sabbah ayrıca, ABD'nin Suriye'ye yönelik uluslararası hukuka aykırı ve Suriye'deki insani yardım yolunda büyük bir engel oluşturan tek taraflı zorlayıcı eylemlerin derhal, tamamen ve koşulsuz olarak kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi şu ifadelerde bulundu: ‘Güvenlik Konseyi'ndeki bazı kişiler yaptırımlardan gurur duyuyor ve onları durdurmayacaklarını açıkça beyan ediyor.’

Bessam Sabbah aynı zamanda Batı'nın Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü engelleme hareketlerini de eleştirdi ve bu hareketleri kınadı.

Sabbah, ayrıca Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenen Arap Zirvesi'ne değindi ve bu zirvede büyük bir başarı elde edildiğini açıkladı ve “Arap ülkeleri Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemektedir” dedi.

 

Suriye’nin BM Temsilcisi konuşmasının devamında Rusya, İran, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının katılımıyla Moskova'da düzenlenen dörtlü toplantıya Suriye dışişleri bakanının katılımına değindi.

Bessam Sabbah aynı zamanda Siyonist rejimin Suriye'ye yönelik saldırılarına da değindi ve şu ifadelerde bulundu: ‘İşgalci İsrail, bölgedeki durumu körükleyerek, suç işleyerek ve uluslararası hukuku ve BM Şartı'nı ihlal ederek iç krizler yaratmaya çalışıyor.’

Sabbah ayrıca, geçtiğimiz günlerde Halep Uluslararası Havalimanı'nda yüksek imha gücüne sahip bombalar kullanılarak gerçekleşen saldırıda birçok kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ve havalimanının faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi ve ayrıca işgal altındaki Golan'dan birkaç gün önce Şam'ın bazı bölgelerine düzenlenen saldırı ve bu saldırının yol açtığı hasardan bahsetti.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi şu ifadelerde bulundu: ‘Suriye, Güvenlik Konseyi'nden İsrail'in saldırılarına karşı sessizliğini bırakmasını ve İsrail'in düşmanca eylemlerini sona erdirmek ve bu saldırıların faillerinden hesap sormak için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istiyor.

Suriye, topraklarını işgal eden hiç kimseyle ilişkilerini normalleştirmeyecektir. Siyasi çözüm ise terörün aşılması, Suriye'nin içişlerine müdahalenin durdurulması ve bilinen bazı ülkelerin Suriye'deki siyasi krizin çözümünü engellemeye yönelik tüm yıkıcı planlarına karşı çıkılmasıyla mümkün olacaktır.’



Yeni yorum ekle