Abdulbari Atvan: İran ile Afganistan arasındaki gerginliğin artması bir Amerikan komplosu

Çar, 31/05/2023 - 14:41

Afganistan'ı 20 yıl işgalden sonra başarısızlıktan ve 2 trilyon dolarlık zarardan başka bir şey elde etmeyen Beyaz Saray, Taliban ile ABD'nin tehlikeli düşmanı İran arasındaki mezhep savaşının fitilini bir güç olarak ateşleyerek yenilgisinin intikamını istiyor.

Welayet News  - Uluslararası gazete Reyu’l-Yevm’un editörü Abdulbari Atvan, İran ile Taliban arasındaki gerilime ve son sınır çatışmasına ilişkin bir notta, Bölgedeki gelişmeler ve İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma döneminde , Kabil ile Tahran, Şii ve Sünni fitnesine yol açabilecek Amerika’nın hile planına kanmayacaktır.

Atvan yayınladığı notta, "Belki de İran’ın Afganistan’la olan sınır güçleri arasında çıkan çatışma olayı iki İran askeri ve bir Afgan’ın şehit olmasına yol açmıştır, diğer birçok ülkede tekrarlanan normal bir olaydır, ancak tırmanış nedeniyle Müslüman komşu, su anlaşmazlıkları ve iki ülke arasında mezhepsel çatışmalar yaratacak Amerikan ayak izlerinin varlığı nedeniyle daha ciddi bir sorun haline geliyor.

Ekim 2001’den itibaren 20 yıl süren ABD’nin Afganistan işgalinin 26 Şubat’ta sona ermesiyle İran, Tahran’daki Afgan büyükelçiliğini Taliban’a devretti ve tüm bu yıllar boyunca savaş sırasında Afgan mültecilerden binlerce kişiyi ağırladı.

Yazara göre, İran ile Taliban arasındaki anlaşmazlığın perde arkasında yabancı ajanların varlığı ve Taliban safında, görünüşte İslami partiler tarafından desteklenen ve İran ve Şii düşmanı olan bazı aşırılık yanlısı unsurların varlığı var. Bunlar, Tahran ile Kabil arasındaki ihtilaf ateşini körüklemek ve iki taraf arasındaki su kaynakları hakları konusundaki anlaşmazlığı bahane ederek gerilimi yoğunlaştırmak istiyor. Özellikle İran makamlarının Taliban’ın 1973 anlaşmasını ihlal ederek İran’ın Helmand Nehri’nden aldığı su payını azalttığına tekit ettiği bir dönemde.

Yazar şunları ekledi: Sosyal ağlardaki sınır çatışmalarından sonra, Taliban’ın bazı aşırılık yanlısı unsurları zehirli mezhepçi sloganlar attı. Ancak asıl korkulan, ABD ve bazı Arap paralı askerlerinin Afganistan’ın Sünni ve Şii mezhep savaşları için yeni bir sahne olmasını istemeleri. Tüm bunlar, İran ile Suudi Arabistan arasındaki uzlaşma ile bu mihrakların planlarının başarısız olması, iki Şii ve Sünni mezhepleri arasında tarihi bir uzlaşmaya varılması sırasında gerçekleşiyor.

Abdulbari Atvan sözlerine şöyle devam etti: İki ülke arasında kurulan olumlu ve yakın ilişkiler ve işbirliğinden sonra Taliban hareketinin ve İran makamlarının asla böyle bir mezhep fitnesinin tuzağına düşmeyeceğine inanıyoruz. Ayrıca şunu da unutmuyoruz ki Taliban’ın önde gelen liderlerinden biri, 2021’de Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çıkarılmasının ardından Mezar-ı Şerif’e gitti ve oradaki Hazara Şii aşiretlerinin dini törenine katıldı.

Reyu’l-Yevm son olarak şunu ekliyor: Afganistan’ı 20 yıl işgal ettikten sonra başarısızlıktan ve iki trilyon dolarlık zarardan başka bir şey elde etmeyen Beyaz Saray, muzaffer Taliban hareketi ile ABD’nin tehlikeli düşmanı İran arasındaki mezhep savaşının fitilini bir güç olarak ateşleyerek yenilgisinin intikamını almak istiyor. Bazı Arap ülkelerinin perde arkasında bu kanlı senaryoyu desteklemesi talihsiz bir durum, ama Taliban ve İran yetkililerinin bu fitneyi tomurcuk halindeyken akıllıca önleyeceğini umuyoruz." açıklamasında bulundu. 

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle