'İran'ın bölgedeki siyaseti barış, istikrar ve güvenliği korumak

Çar, 31/05/2023 - 12:52

İran Cumhurbaşkanı "Tahran ve Aşkabad'ın son iki yıldaki işbirlikleri, İran'ın komşuları ile ilişkilerini güçlendirme doğrultusunda olmuştur." dedi. 

Welayet News  - İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi dün  Türkmenistan danışmanlık konseyi başkanı ve milli lideri Kurbankulu Berdimuhammedov ile görüştü. 

Berdimuhammedov'un Tahran ziyareti kapsamında iki ülkenin üst düzey heyetlerinin düzenlediği ortak toplantısında konuşan Seyyid İbrahim Reisi, insan haklarını savunduklarını iddia eden Batılılardan farklı olarak ciddi bir şekilde insan haklarını gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, İran'ın bölgedeki politikası barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması ve güçlendirilmesinden yana olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin sırf komşuluk ilişkilerinden öte, derin medeniyet ve kültür ortaklıklarına dayandığını ifade eden Reisi, şöyle devam etti: Tahran ve Aşkabat arasındaki işbirliği, İran İslam Cumhuriyeti hükümetinin komşuluk ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflediği son iki yılda önemli bir gelişme kaydetti.

Bölge ülkelerinin ortak sorunu olan su kıtlığı sorununa değinen Reisi “Dostluk barajının inşasıyla ortak sular konusunu yönetmek için İran ve Türkmenistan arasında gerçekleştirilen örnek iş birliğine benzer şekilde, bölge ülkeleri bu alanda yapıcı iş birliği ve etkileşime sahip olsaydı, bu alandaki sorunlar azalırdı.” diye kaydetti. Türkmenistan Cumhurbaşkanı da bu görüşmede dostluk barajının inşasında iki ülke arasındaki iş birliğinin, bölgesel iş birliği alanında da bir model olarak devam edeceğini söyledi. (Tesnim)

Tags: 


Yeni yorum ekle