San’a: “Ne Savaş Ne Barış" Durumu Devam Etmeyecek

Sa, 30/05/2023 - 09:35

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti üyesi, Suudi-BAE koalisyonu ülkelerini Yemen halkının sabrının sonsuza kadar sürmeyeceği ve askeri seçeneğe dönüşün çok uzak olmadığı konusunda uyardı.

Welayet News  - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin pazartesi günü bu ülkenin Başbakanı Abdülaziz Salih Bin Habtur başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında “Ne Savaş Ne Barış” durumuna son verilmesi gerektiği vurgulandı.

Yemen hükümet heyeti, ne barış ne de savaş durumunun devam edemeyeceğini ve Suudi-BAE koalisyonu ülkelerinin, Yemen inkılabının lideri Seyyid Abdülmelik Husi’nin son konuşmasının mesajlarını anlamaları gerektiğini vurguladı.

Yemen Ensarullah Hareketi lideri son konuşmasında şunları söyledi: ‘Suudi Arabistan için barış ve istikrarın tek yolu Yemen ile barış ve bu ülkeye yönelik kuşatmanın kaldırılmasıdır. Ülkemizin kaynaklarını yağmalamaya yönelik herhangi bir girişime karşı askeri müdahalede bulunacağız. İster denizde ister karada olsun kaynaklarımızı koruyacağız.

Yemen milleti düşmanlara karşı savaşmaya devam edecektir. Her kim, saldırı ve kuşatmanın etki ve sonuçlarından uzaklaşacaklarını sanıyorsa, yanılgı içindedir. Elbette barışa giden yol açık ve duruşumuz sabittir.’

Yemen hükümeti heyetinin üyeleri de şunları söyledi: ‘Ensarullah liderinin pozisyonu ve duruşu nettir. Bu durum devam edemez, çünkü bu durum, sadece Yemen milletine karşı komploları artıracaktır. İşgalci ülkeler şunu bilmelidir ki, Yemen halkının sabrı sonsuza kadar sürmeyecektir.

Yemen ulusunun Suudi koalisyonuyla mücadeleye devam etmek için birçok seçeneği var ve Yemen ulusu, bu ülkeye karşı herhangi bir yeni düşmanca eyleme yanıt verecektir. Çünkü Yemen milletinin yasadışı saldırı ve kuşatmalara ve ulusal kaynaklardan mahrum bırakılmalarına devam edilmesine karşı koyma ve bu kaynakları yağmalamaya yönelik her türlü girişime karşı durma hakkı vardır.’

Bu bağlamda, Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Savunma Bakanı Muhammed Nasır el-Atıfi ve Yemen Genelkurmay Başkanı Abdülkerim Gammari şunları vurguladı: ‘Yemen güçleri, barış yolunu tıkamak, bu yolu değiştirmek ve savaşın yeniden başlamasını isteyen hareketler olan Amerika ve Siyonist rejimin bölgedeki hareketlerini ve müdahalelerini izliyor.

 

Barış için mevcut fırsat, düşmanlar için son fırsattır. Çünkü bundan sonra son sözü silahlı kuvvetlerimiz söyleyecektir. Silahlı kuvvetler, Yemen'in toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve kazanımlarını savunmaya tamamen hazırdır.’

Yemen Savunma Bakanlığı Askeri İstihbarat Teşkilatı başkanı Abdullah Yahya el-Hekim de Suudi koalisyonunun barış sürecinde engeller yarattığını vurgulamış ve şunları söylemişti: ‘Karşı tarafın siyasi, diplomatik, kuşatma ve yeni mevzilerdeki gizli eylemleri dikkatle izleniyor. Barışa hazır olduğumuz gibi en kötü ihtimale de hazırız.

Ateşkesi suiistimal eden Suudi koalisyonu paralı askerleri, Yemen'in güney ve doğu cephelerinde güçlerini yeniliyor. Suudi koalisyonu, kıyı bölgesi ve Aden'de ve genel olarak Yemen'in güneyinde yarattığı kaosu dizginlemek zorundadır.’

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan ve Umman'dan resmi heyetler, Yemen'deki esir değişimi ve ateşkes olayını görüşmek üzere San’a’ya gitti. Bu, Suudi heyetinin Yemen'e karşı 2015 yılı Mart ayında başlattığı ve Yemen ulusunun birçok kayıp ve zayiat vermesine neden olan savaşın başlamasından bu yana San'a’ya yaptığı ilk ziyaretti. Bu savaş yüz binlerce Yemenlinin ölümüne ve ülke ekonomisinin on milyarlarca dolar zarar görmesine neden oldu.



Yeni yorum ekle