Suudi Arabistan Bahreynli 2 Şii Genci İdam Etti

Sa, 30/05/2023 - 09:26

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, iki Bahreynli Şii gencin idam edildiğini açıkladı ve bu kişilerin Suudi Arabistan ve Bahreyn'de kaos çıkarmaya çalışmakla suçlandıklarını iddia etti.

Welayet News  - Bahreyn İnsan Hakları Derneği başkanı Bâkır Derviş, Suudi Arabistan'ın Pazartesi günü iki Bahreynli genci "işkence altında aldıkları itirafları" gerekçe göstererek idam ettiğini açıkladı.

Bâkır Derviş konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: ‘Çok utanç verici bir yargılama sonucu idama mahkûm edilen Bahreynli iki Şii genç “Sadık Samir” ve “Cafar Sultan” bugün infaz edildi.’

Derviş ayrıca şu ifadelerde bulundu: ‘Samir ve Sultan'ın idamı, Suudi Arabistan'da 2023'ün başından beri uygulanan dokuzuncu siyasi ve keyfi idam cezasıdır.

Suudi yetkililer 2015 yılında Sultan ve Samir'i tutukladılar ve onlar 100 günden fazla bir süredir ed-Dammam hapishanesinde hücre hapsinde tutuluyorlar. Suudi yetkililer, 115 gün sonra onların aileleriyle görüşmelerine izin verdi.

Suudi makamları, onların tutukluluk koşulları hakkında konuşmalarına da izin vermedi. Özel olarak terör konularıyla ilgilenen Suudi Ceza Mahkemesi, 2021 yılında Samir ve Sultan'ı idam cezasına çarptırdı.’

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, bu iki kişinin lideri Bahreyn'de faaliyet gösteren bir terör çetesiyle bağlantılı olduğunu iddia etti. Samir ve Sultan, Suudi Arabistan ve Bahreyn'i istikrarsızlaştırmaya ve bu iki ülkede kaos yaratmaya çalışmakla suçlandı. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı 23 Mayıs’ta da bu ülkenin doğusundaki Katif şehrinde bir gencin daha infaz edildiğini açıklamıştı.

Arabistan İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, “Bu kişi, düşman bir ülke için casusluk ve Suudi Arabistan'dan yasa dışı ayrılma suçlamalarıyla idam edildi” iddiasında bulundu. Bu Suudi kurumu, idam edilen kişinin silah kullanma eğitimi aldığını ve saldırı düzenlemeye hazırlandığını iddia etti.

Bu infaz, Şarkiye bölgesinde gerçekleşti. İdam edilen kişinin ismi Ahmed bin Ali bin Ma’tuk  Bedir idi. Suudi Arabistan’ın doğusu çoğunlukla Şiilerin yaşadığı bir bölgedir ve bölge halkı genellikle siyasi nedenlerle tutuklanıp yargılanmaktadır.

Suudi Arabistan, 22 Mayıs’ta da “Haydar bin Hasan bin Abdullah Muvis”, “Hasan bin İsa bin Ahmed Al-i Menha” ve “Muhammed bin İbrahim bin Cafer Emveys” isimli üç genci idam etti.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Katifli bu gençleri, bu ülkenin dışındaki bir kışlada silah kullanma ve bomba yapma eğitimi almak ve Suudi Arabistan karşıtı gruplardan birine mensup olmakla suçladı.

2011'den bu yana Arap ülkelerindeki protestolarla eş zamanlı olarak, Suudi Arabistan’ın Doğu’su ve Şii bölgeleri de ayaklandı, şimdiye kadar onlarca aktivist ve protestocu Suudi hükümeti tarafından güvenlik bahanesiyle ve terörle mücadele iddiasıyla idam edildi.



Yeni yorum ekle