Almanya’da hükümet krizi ihtimali artıyor

Cu, 26/05/2023 - 13:26

Almanya’daki ‘trafik lambası’ koalisyonunun içerisindeki gerilimler yeni bir aşamaya ulaştı.

Welayet News  - Çarşamba günü koalisyonun küçük ortağı liberal FDP’nin, Yeşiller liderliğindeki Ekonomi Bakanlığının yeni ısıtma sistemleri için asgari yenilenebilir hedefler belirleyen ve görüşülmek üzere parlamentoya sunulan yasasına karşı çıkmasıyla hükümet içindeki çekişme tırmandı.

Yeşiller’den Irene Mihalic yaptığı açıklamada, “Bu noktada çok açık bir şekilde söylemek istiyorum ki FDP hükümetteki bir muhalefet partisi gibi davranıyor,” dedi ve ‘hükümetin eylem kapasitesinin’ ciddi şekilde tehlikeye girdiğini sözlerine ekledi.

Bir önceki gün de Yeşil Ekonomi Bakanı Robert Habeck FDP’yi eleştirerek partinin verdiği sözleri tutmadığını gösterdiğini ileri sürdü.

Ekonomi Bakanlığını sarsan yolsuzluk skandalı da durumu daha karmaşık hale getirdi. Habeck’in yakın müttefiki olan Devlet Bakanı Patrick Graichen, kilit pozisyonlara arkadaşlarını ve akrabalarını yerleştirdiği iddiaları üzerine geçen hafta görevden alındı.

FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner’in finansman açıklarını kapatmak için kesintiler planlaması da 2024 bütçesini tartışmalı hale getirdi.

Çarşamba günü parlamentoda mevzuatın durumuyla ilgili yapılan tartışmalar, koalisyon ortaklarının üstü kapalı atışmalarıyla hükümet içindeki bölünme izlenimini pekiştirdi.

Yeşiller Milletvekili Andreas Audretsch, “Siyasette, insanlar arasında varılan bir anlaşmanın bir değeri olmalı… Bu tıkanıklığı şimdi çözelim,” diye konuşurken, FDP’li vekil Lukas Köhler, “Hükümet tarafından daha önce belirlenen yasanın parlamentodan geçmeyeceği açık,” dedi.

Yeşiller, ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında devlet harcamalarının ve teşviklerinin kullanılmasını isterken, FDP bütçe disiplini ve ‘serbest rekabet’ ilkesinin yeniden devreye sokulması gerektiğini belirtiyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle