Çin, İsrail’i ‘provokasyonları’ ve ‘tecavüzü’ durdurmaya çağırdı

Cu, 26/05/2023 - 11:11

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) elçisi, yasadışı Batı Şeria yerleşimlerini ve sağcı İsrailli yetkilinin Kudüs’ün kutsal bölgesini ziyaretini sert bir şekilde kınadı.

Welayet News  - Yasadışı Batı Şeria yerleşimlerini ve aşırılık yanlısı bir İsrailli yetkilinin yakın zamanda yaptığı kutsal yer ziyaretini güçlü bir şekilde kınayan Çin, İsrail’i Filistin topraklarına ve kaynaklarına yönelik “provokasyonları” ve “tecavüzleri” durdurmaya çağırdı.

Çarşamba günü Orta Doğu ile ilgili bir BM brifinginde konuşan Çin’in BM Büyükelçisi Geng Shuang, İsrail’i, ülkenin geçen hafta Kuzey Batı Şeria’da daha fazla İsrail yerleşiminin önünü açan bir emri imzalamasından bu yana alevlenen gerilimi düşürmeye çağırdı.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in, 21 Mayıs’ta, özel korumaları ve İsrail güçlerinin yoğun koruması altında Müslümanların kutsal kabul ettiği Mescid-i Aksa’daki Harem-i Şerif’e girmişti.

Bu olay, işgal altındaki Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve gerilimi tırmandırmıştı. Filistin yönetiminin yanı sıra, dünyadan Ben-Gvir’in provokatif eylemine karşı tepkiler gelmişti.

‘Çin, Filistin davasını desteklemeye devam edecek’

BM brifinginde Geng, İsrail’in Kudüs’teki dini kutsal yerlerin tarihsel statükosuna saygı duyması ve işgal altındaki topraklardaki yerleşim yerlerinin yasa dışı genişlemesini derhal durdurması gerektiğini söyledi.

Ayrıca sivillere yönelik şiddete son verilmesi çağrısında bulunarak, İsrail’i insan ve malzeme akışını garanti altına almak için Gazze Şeridi’ndeki ablukayı kaldırmaya çağırdı.

Geng, “Dini kutsal mekanların tarihsel statükosunu sürdürmek, yerleşim yerlerinin genişlemesini durdurmak ve uluslararası insancıl hukuka saygı duymak, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin art arda tırmanmasını önlemek için temel gerekliliklerdir. İlgili taraflar, bunları uygulamakla yükümlüdür ve bunları pazarlık kozu olarak kullanmamalıdır. Uluslararası toplum, bunların uygulanmasını sağlama sorumluluğuna sahiptir ve kayıtsız kalmamalıdır. Çin, Filistin halkını ve onların meşru ulusal haklarını geri kazanma davalarını sıkı bir şekilde desteklemeye devam edecek” dedi.

Arabuluculuk çabaları

Çin’in son zamanlarda İsrail-Filistin meselesinde sesini daha fazla yükseltmesi, bu yılın başlarında Suudi Arabistan ve İran arasında 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden başlatan bir barış anlaşmasının arabuluculuğuna yardım etmesi sonrası, İsrail-Filistin çatışmasında da arabuluculuk rolü  üstlenmeyi istemesi şeklinde yorumlanıyor.

Geçen ay Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Çin’in İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti. Qin, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistinli mevkidaşı Riyad el Maliki ile görüşmesinde, Çin’in iki ülke arasında müzakerelerin yeniden başlamasında aktif rol oynamaya istekli olduğunu söylemişti.

Çin, İsrail ile yakın ticari bağlarını sürdürürken, Filistin’e de diplomatik ve insani destek sağlıyor. (HRC)



Yeni yorum ekle