Alman medyası: Kuzey Akım sabotajının ucu Ukrayna’ya çıkıyor

Sa, 23/05/2023 - 06:23

Kuzey Akım boru hattına yönelik sabotaj meselesinde Alman medyası yeni bir iddiayı gündeme getirdi.

Welayet News  - Kuzey Akım boru hattına yönelik sabotaj meselesinde Alman medyası yeni bir iddiayı gündeme getirdi.

NDR, WDR, Süddeutscher Zeitung ve uluslararası ortakları tarafından yapılan araştırmaya göre, sabotajın ucu paravan bir şirketlere ve Ukrayna ordusu ile ilişkide olan bir kişiye çıkıyor.

ARD ve Die Zeit Mart ayında ilk kez ‘Andromeda’ yatı ve Ukrayna ile şüpheli bir bağlantı hakkında haber yapmıştı. Buna göre beş erkek ve bir kadın Eylül 2022 başlarında Rostock’tan yelken açtı. Tekneyi Polonya’dan bir şirket kiralamıştı. O dönemde bu şirketin de Ukraynalılara ait olduğu söyleniyordu.

Yapılan araştırmaya göre, Eylül 2022’de Andromeda’yı kiralayan Polonyalı şirket görünüşe göre bir seyahat acentesi. Polonya ticaret siciline göre, şirketin merkezi Varşova’nın Powisle bölgesinde göze çarpmayan bir prefabrik binada bulunuyor. Araştırmaya katkı sunan, bölgeden biri şirketin orada olduğunu doğruluyor. fakat şirket sahipleriyle sadece e-posta yoluyla iletişim kuruyor ve şirketin bir telefon numarası yok.

Mevcut bilgiler, bir web sitesi bulunmadığı iddia edilen seyahat acentesinin paravan bir şirket olabileceği izlenimini veriyor. Polonya’daki resmi kurumlar seyahat acentesi hakkında yorum yapmak istemiyor. Ticari belgelere göre, şirket son yıllarda önemli bir satış yapmadı. 2020 yılında şirketin aniden 2,8 milyon avro aldığı söyleniyor.

Eylül 2021’den bu yana, seyahat şirketinin başkanı ve hissedarı olarak kayıtlı bir kadın olduğu görülüyor. Bugün Kiev’de yaşıyor olması gereken kadın telefonda, araştırmaya göre, şirketin başkanı olduğunu beyan etmeden önce ilk başta tereddüt etti ve hiçbir soruya cevap vermeyerek telefonu kapattı.

Öte yandan Alman makamlarının araştırmalarına göre, Andromeda yatında bulunan ve bir Rumen vatandaşı olduğu iddia edilen ‘Stefan M.’ isimli şahsın, aslında Ukraynalı bir kişi olabileceği ve Ukrayna ordusu ile bağlantısının bulunduğu öğrenildi.

Bu kişinin tespit edilen sosyal medyadaki fotoğraflarında 20’li yaşlarında genç bir adam olduğu anlaşılıyor. Genç Ukraynalının daha önce bir piyade birliğinde görev yaptığı söyleniyor.

Şüphelinin telefonla ulaşılan akrabalarından biri, gencin şu anda askerde olduğunu söylüyor. Akrabanın iddiasına göre, adı geçen kişi geçen sonbahar Ukrayna’yı terk etmemiş.

Andromeda’nın arkasında Rusya’nın olabileceğine ilişkin iddialar söz konusu olduğunda ise, Alman yetkililer şimdiye kadar böyle bir ize rastlamadıklarını belirtiyorlar.



Yeni yorum ekle