Güney Afrika: “Doların dünya ticareti üzerindeki hakimiyeti kırılmalı”

Pt, 22/05/2023 - 09:54

Güney Afrika Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Hon. Lechesa Tsenoli, ABD’nin dolar hegemonyasıyla başka ülkelere baskı uygulama girişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Welayet News  - Güney Afrika Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Hon, Lechesa Tsenoli Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği özel röportajda, ABD dolarının dünya ticaretindeki hakimiyetinin kırılması ve doların tek gerçek küresel para birimi olmadığı adil bir ticari modelin kurulması gerektiğine işaret etti.

Geçtiğimiz yıl boyunca Federal Rezerv'in faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya devam ettiğine ve bunun da gelişmekte olan ekonomilerden ABD'ye büyük miktarda sermaye akışına yol açtığına dikkat çeken Tsenoli, bunun gelişmekte olan ekonomilere büyük zarar verdiğinin altını çizdi.

ABD’nin uluslararası takas ve finansal altyapıda doların hegemonyası aracılığıyla diğer ülkelerin kalkınma nimetlerinden dilediğince faydalanabildiğini belirten Tsenoli, ABD’nin büyük miktarda ulusal borç oluşması gibi kriz zamanlarında kendi risklerini diğer ülkelere aktardığını ve hegemonik eylemlerle ABD'nin sorumsuz davranışının bedelini dünyaya ödetmeye çalıştığını söyledi.

Bu nedenlerle ABD dolarına alternatif bulunulması gerektiğini ifade eden Tsenoli, dünya ticaretinde farklı ülkelerin kendi para birimini kullanmasının daha adil bir seçenek olduğunu belirtti. (CMG/CRI)



Yeni yorum ekle