Sudan’da Çatışan Taraflar Anlaştı: Yedi Günlük Ateşkes Yarın Başlıyor

Pa, 21/05/2023 - 11:41

Sudan’da haftalardır süren çatışmalarda barışa yönelik uluslararası çabalar sürerken, Suudi Arabistan ve ABD, ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında yedi günlük ateşkes imzalandığını duyurdu.

Welayet News  - Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da çatışan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri ( HDK) arasında sağlanan yedi günlük ateşkesin, Sudan yerel saatiyle yarın 21.45'te başlayacağını ve ülkedeki krizi çözmek için Cidde kentinde yapılan görüşmelerin süreceğini bildirdi.

ATEŞKES UZAYABİLİR

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan ve ABD'nin yayımladığı ortak açıklamada, Sudan ordusu ile HDK arasında sağlanan yedi günlük ateşkes teyit edildi.

Suudi Arabistan ve ABD gözetiminde yapılan kısa süreli anlaşmanın, Sudan ve HDK temsilcileri tarafından imzalandığı ifade edilen resmi açıklamada, yürürlüğe girdikten sonra 7 gün geçerli olacak ateşkesin tarafların onayıyla uzatılabileceği bilgisi verildi.

Sudan'ın tamamında uygulanacak olan "acil insani yardımların ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanmasının" hedeflendiği kısa süreli ateşkes anlaşması, tarafların Cidde Bildirgesi'nde insani yükümlülüklerle ilgili verilen taahhütlere uymasını kapsıyor.

CİDDE BİLDİRGESİ İMZALANMIŞTI

ABD ve Suudi Arabistan'ın, 15 Nisan’da patlak veren Sudan'daki krizi çözmek için Cidde şehrinde 6 Mayıs'ta başlattıkları taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta, çatışmaların durdurulması için Cidde Bildirgesi imzalanmıştı.

Bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğuna da vurgu yapılmıştı.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle