Cidde Toplantısı Muamması; Zelenskiy, Esad'ın Etkisini Azaltmak İçin mi Geldi?!

Pa, 21/05/2023 - 08:48

Arap Birliği'nin Cidde'deki toplantısı, Beşşar Esad liderliğindeki Suriye'nin bu birliğe dönüşüne ve tabii ki Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin beklenmedik varlığına şahit oldu. 

Welayet News  - Bu etraflıca değerlendirilmesi gereken bir konudur ve aşağıdaki başlıklar çerçevesinde değerlendirilebilir:

1-  Tam da tüm medyanın ve analistlerin bu toplantıyı ABD politikası açısından bir başarısızlık olarak gördüğü bir zamanda Cidde’deki Arap Birliği toplantısına Zelenskiy gibi bir şahsiyetin neden davet edildiğini görmek gerekir?

2-  Arap Birliği'nin Cidde'deki toplantısı, Beşşar Esad başkanlığındaki Suriye'nin bu birliğe dönüşüne şahit oldu. Elbette, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin beklenmedik varlığı, Amerika ve Batı'nın Suriye'nin iradesine karşı başarısızlığını örtbas etmek olarak görülebilir. Çünkü Ukrayna Devlet Başkanı, Ukrayna'da savaşın başından beri ya tarafsızlık ilan edenlerin ya da Ruslara meyledenlerin yanında oturmaktan kesinlikle bir şey kazanmayacaktır.

3-  ABD'nin, Arap liderlerle olan ilişkilerini göz önünde bulundurarak ve bu görüşmede Zelenskiy'nin varlığını dikkate alarak, Esad'ın güçlü varlığının etkisini azaltmak istediğini varsayarsak, Arap ülkeleri yine Beyaz Saray’a boyun eğmişlerdir.

4-  Ancak Suudi Arabistan'ın Washington'ı çok fazla kızdırmak istememiş olma ihtimali de var ve bu doğrultuda konuyu yumuşatmak için Zelenskiy'i kullanmış olabilir!

5-  Her halükarda, bu konu eleştirileri de beraberinde getirecek ve bazı ülkeler Moskova ile ilişkilerini zorlayabilecek dış cephenin olaylara dâhil olmasından memnun olmayacaktır.

 *Bu görüşmenin sonucunu beklemek ve Rusya’nın, Ukrayna Devlet Başkanı'nın davet edilmesi konusuna nasıl tepki vereceğini görmek gerekir.



Yeni yorum ekle