Riyad: Şam ile İşbirliği Suriye Krizinin Tek Çözümüdür

Ct, 20/05/2023 - 09:15

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Suriye krizinin çözümü için bu ülke hükümetiyle diyaloğun gerekli olduğunu söyledi.

Welayet News  - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Cidde görüşmesinin sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Suriye, Filistin ve Yemen gibi Arap ülkelerindeki krizlerin çözümüne vurgu yaparak, Suriye krizinin çözümü için bu ülke hükümetiyle diyaloğun gerekli olduğunu söyledi.

Arap devlet başkanlarının 32. toplantısı dün Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde Cidde'de yapıldı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, 12 yıl sonra bu toplantıya katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Suriye, Filistin ve Yemen gibi Arap ülkelerindeki krizlerin çözümüne vurgu yaparak, Suriye krizinin çözümü için bu ülke hükümetiyle diyaloğun gerekli olduğunu söyledi.

Faysal bin Ferhan şu ifadelerde bulundu: ‘Cidde toplantısının sonuç bildirgesinde, Arap ülkeleri arasındaki ortak iş birliğinin güçlendirilmesi vurgulandı. Suudi Arabistan, Suriye'nin Arap Birliğine dönmesinin bu ülkedeki krizi sona erdireceği konusunda umutludur.

Suudi Arabistan, Suriye ile ilişkiler konusunda Avrupalılarla da görüşecektir. Suudiler açısından Suriye'deki mevcut durum devam edemez. Suriye krizine gerçek çözümler bulmak ancak Şam hükümeti ile işbirliği yapmakla mümkündür.

Arap ülkeleri, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi için Suriye hükümeti ile iş birliği yapacaktır. Aşırılık yanlısı tutumlar Suriye halkının çıkarına değildir.’

Cidde'deki Arap Birliği toplantısı, yayınlanan bildirinin ardından dün çalışmalarını sonlandırdı. Bu toplantıya katılanlar, yayınladıkları kapanış bildirisinde, Filistin sorununun adil bir şekilde çözülmesi için ortak bir şekilde çaba gösterilmesinin önemini vurgulayarak şu ifadelerde bulundu: ‘Arap ülkelerinin iç işlerine yönelik dış müdahaleler durdurulmalıdır ve Suriye krizi siyasi yollarla çözülebilir.’

Bu görüşmenin ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suriye Devlet Başkanı'nı ağırladı. Bu görüşmede taraflar iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiler. Esad ve bin Selman, Arap ülkelerindeki gelişmeleri ve bu ülkeler arasındaki ilişkilerin olumlu yansımalarını da değerlendirdi ve bu atmosferin Cidde toplantısında şahit olunan ortak görüşlere yönelik kolektif hareketi gösterdiğini vurguladılar.

 

Suriye Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan'ın Arap ülkeleri arasındaki ortak eylemlere ve Arap uluslarının çıkarlarının gerçekleştirilmesine yardımcı olan Arap ülkeleri arasında yakınlaşma ve siyasi bir atmosfer sağlama çabalarını takdir etti.

Esad, Cidde toplantısının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Bin Selman'ı tebrik etti ve bu görüşmenin Arap ülkeleri arasındaki birliği arttıracağını vurguladı. Taraflar ayrıca Riyad-Şam ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti: ‘Bu konu bölgede istikrarı sağlamakta ve Arap ülkelerinin işbirliğine yardımcı olmaktadır.’



Yeni yorum ekle