Putin ve Xi‘den Arap Birliği Zirvesine Mesaj

Cu, 19/05/2023 - 21:58

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Arap Birliği Konseyi toplantısının Cidde’deki 32. oturumuna birer mesaj gönderdiler. Mesajlarında…

Welayet News  - Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde başlayan Arap Birliği Zirvesi katılımcılarına mesajında, Rusya’nın Arap Birliği ile diyalog çerçevesi de dahil olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini ifade etti.

Putin, “Rusya geleneksel olarak modern insanlığın karşı karşıya olduğu tehdit ve zorluklara etkili bir şekilde karşı koymak için Arap Birliği ile diyalog çerçevesi de dahil olmak üzere, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle dostane ilişkiler ve yapıcı ortaklık etkileşiminin geliştirilmesine büyük önem veriyor” ifadelerini kullandı.

Putin, “Sudan, Yemen, Libya ve Suriye'deki krizler de dahil olmak üzere derin bölgesel sorunların barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik toplu çabalara, devletlerin egemenliğine ve mevcut uluslararası hukuk normlarına saygı temelinde aktif olarak destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Moskova'nın ilgili BM kararlarının öngördüğü yaklaşımlar ve mevcut Arap Birliği zirvesine ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın öncülüğünde oluşturulan Arap Barış Girişimi temelinde Filistin-İsrail ihtilafının çözümüne mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya devam edeceklerine vurgu yapan Rus lider, şöyle devam etti:

“Rusya ve Arap ülkeleri arasındaki çok yönlü işbirliğinin daha da genişlemesinin ortak çıkarlarımıza tam olarak uyduğuna inanıyoruz. Bu işbirliği, çok kutupluluk, gerçek eşitlik ve birbirlerinin meşru çıkarlarına saygı ilkelerine dayanan daha adil ve demokratik bir uluslararası ilişkiler sisteminin inşası yolunda ilerliyor.”

Xİ'NİN MESAJI

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Arap Birliği Konseyi toplantısının 32. oturumunun Cidde kentinde başlamasını kutlamak için Arap Birliği Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüten Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud’a mektup gönderdi.

Xi, Arap Birliği'nin Arap ülkelerinin dayanışması ile Orta Doğu bölgesinin barış, istikrar ve gelişmesini hızlandırmak için uzun vadeli olarak çaba gösterdiğini belirtti. Xi, Arap ülkelerinin dayanışma ve kendi güçlerine dayalı olarak sürekli ilerleme kaydettiğini memnuniyetle gözlemlediğini ifade etti ve Suudi Arabistan'ın Arap ülkelerinin dayanışma ve koordinasyonunu güçlendirmeye ve Orta Doğu bölgesinin barış ve istikrarını korumaya aktif katkıda bulunan önemli bir güç olduğunu dile getirdi. Xi, Suudi Arabistan'ın faaliyetlerini takdirle değerlendirdiğini belirtti.

Xi, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki dostluğun bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Son yıllarda, iki taraf arasındaki stratejik ilişkinin sürekli olarak geliştiğini ve başarılar elde ettiğini vurgulayan Xi, Çin ile Arap ülkelerinin Güney-Güney iş birliği ve ortak kazanca dayalı iş birliği konusunda örnek ülkeler haline geldiğine dikkat çekti. Xi, Arap ülkeleriyle birlikte dostluğunu daha da geliştirerek daha yüksek düzeyde bir stratejik ortaklık ilişkisi kurmaya ve dostluğun yeni bir sayfasını açmaya hazır olduklarını vurguladı.



Yeni yorum ekle