Amerikan Newsweek dergisi: Joe Biden Suriye’de yenildi

Cu, 19/05/2023 - 21:54

Suriye lideri Beşar Esad 12 yıl sonra Arap Birliği toplantısına katılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bütün itirazlarına rağmen Suriye’nin birliğe geri dönüşünü Amerikan Newsweek dergisi “Biden Suriye’de Bu Güne Kadarki En Büyük Savaşını Kaybetti” dedi.

Welayet News  - ABD yönetimi Suriye’ye yönelik ağır yaptırım politikası uygulaması ve Arap müttefiklerine “Esad yönetimiyle normalleşmeyin” uyarıları yapmasına rağmen Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne engel olmadı. Dahası 12 yıl sonra Suriye lideri Beşar Esad Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Arap Birliği liderler zirvesine davet edildi.

Zirve kapsamında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Tunus Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve diğer Arap liderle ikili görüşmeler yapıyor. İsrail ve ABD’nin itirazlarına rağmen Suriye ile normalleşme gündemini ısrarla sürdüren Arap devletlerinin bölgesel inisiyatifi güç kazanıyor. Bu durumu analiz eden Amerikan Newsweek dergisi gelişmeyi “Biden Suriye’de Bu Güne Kadarki En Büyük Savaşını Kaybetti” başlığıyla yorumladı.

Suriye BM Misyonu: ABD’nin Suriye’deki varlığı yasa dışı

Newsweek dergisinin sorularını yanıtlayan Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu, “ABD güçlerinin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarının bir bölümünde yasadışı askeri varlığı ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye halkına yönelik tek taraflı zorlayıcı tedbirler uygulamasına ilişkin Suriye’nin pozisyonu, uluslararası hukuk hükümlerine ve BM Şartı’nın ilke ve amaçlarına dayanan ilkeli ve sağlam bir pozisyondur” değerlendirmesinde bulundu.

BM kuruluş belgesine atıfta bulunan Suriye BM Misyonu, “Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmaması veya tehdit edilmemesi” ve “Saldırganlık ve işgal suçlarını en ciddi ve vahim suçlar olarak reddettikleri” vurgusunu yaptı.

Newsweek’e yaptıkları açıklamada Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunan Suriye’nin BM Misyonu, “Burada, Birleşmiş Milletlerin periyodik olarak tek taraflı zorlayıcı önlemlerin yasa dışı olduğunu teyit eden birkaç karar aldığını hatırlıyoruz” notunu düştü.

Suriye BM Misyonunun görüşlerine geniş bir şekilde yer veren Newsweek dergisi, Şam’ın Biden yönetiminden taleplerinin ekonomik ve askeri olmak üzere iki yönlü olduğunu vurguladı.

Newsweek haberinde Suriye BM Misyonunun “ABD yönetiminin Suriye’ye yönelik düşmanca politikalarını bırakması, güçlerini Suriye topraklarından çekmeye başlaması ve yasadışı milisleri ve terörist oluşumları desteklemeyi bırakması gerektiğini” şeklindeki çağrısına yer verildi.

Suriye Misyonu ayrıca, “Amerikalıların maruz kaldığı ekonomik kriz ve büyük enflasyon, vergi mükelleflerinin parasını ABD’nin ulusal güvenliğini savunmak gibi yanlış olduğu kanıtlanmış bahanelerle Suriye’de yasadışı askeri üsler kurmaya harcamaktan vazgeçmelerini gerektiriyor” ifadelerini kullandı.



Yeni yorum ekle