Almanya Başbakanı: Ukrayna’ya savaş uçağı koalisyonuna katılmayacağız

Per, 18/05/2023 - 14:14

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı sağlamak için uluslararası bir koalisyona katılmayacağını ve bunun yerine tank, mühimmat ve onarım ekipmanı sağlamaya devam etmeye odaklanacağını söyledi.

Welayet News  - Almanya'nın bu hamlesi, Birleşik Krallık hükümetinin Ukrayna’nın F-16 savaş uçakları tedarik etmesine yardımcı olmak üzere ülkeler arası bir koalisyon oluşturmak için Hollanda ile anlaştığını açıklamasından bir gün sonra geldi.

Lahey somut bir anlaşma olmadığı konusunda ısrar ederken, Almanya koalisyonun bir parçası olmayacağını açıkladı.

Scholz, Avrupa Konseyi zirvesinin ardından uçaklarının teslimatıyla ilgili olarak “Bizden yana herhangi bir talep yok,” dedi.

Koalisyon tek ses

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius da İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile yaptığı görüşmeden bir gün sonra benzer açıklamalarda bulundu.

“Böyle bir ittifakta, böyle bir koalisyonda aktif bir rol oynayamayız, çünkü ne eğitim kapasitemiz, ne yetkinliklerimiz ne de uçaklarımız var,” diyen Pistorius, Almanya’nın F-16 jetlerine sahip olmadığını ve kendi modellerinin kısa vadede Ukrayna için uygun olmayacağını belirtti.

Alman koalisyon hükümetinin, daha önceki silah teslimatları tartışmalarından farklı olarak, savaş uçağı meselesinde aynı fikirde olduğu görülüyor.

Koalisyon ortağı liberal FDP’nin milletvekili ve parlamentonun savunma komisyonu başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann Salı günü Deutschlandfunk’a verdiği demeçte, “Tornado ve Eurofighter jetlerinin Ukrayna hava sahasında [faaliyet gösterdiğini] görmek istemediğimi daha önce de söyledim ve meslektaşlarımın çoğunluğu da aynı fikirde,” dedi.

Londra ve Amsterdam farklı telden

Birleşik Krallık’ın başını çektiği ‘uluslararası savaş uçağı koalisyonu’ konusundaki belirsizlik sürüyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin sözcüsü, savaş uçaklarının satın alınması ya da teslim edilmesine ilişkin somut bir anlaşma olmadığını söyledi.

Londra ise iki ülkenin ‘eğitimden F-16 jetlerinin tedarikine kadar her konuda destek vererek Ukrayna’ya muharip hava yetenekleri sağlamak üzere uluslararası bir koalisyon kuracağını’ açıklamıştı. (Harici)



Yeni yorum ekle