Çin’den ABD’ye Tayvan Uyarısı

Per, 18/05/2023 - 09:12

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Tayvan ordusuna askeri eğitim sağlamak gerekçesiyle adaya 200 asker göndermesini müteakip Biden yönetiminin Tayvan'a 500 milyon dolarlık yeni askeri yardım planının açıklanmasına, Çin'den çok sert yanıt geldi.

Welayet News  - 'Tayvan'daki her türlü ayrılıkçı hareketi kararlılıkla ezip geçme' açıklaması yapan Çin ordusu, 'Washington'ın Tayvan'a artan müdahalesinin Çin-ABD ilişkilerinde tehlikeli bir kırılma yarattığı' uyarısında bulundu.

'Kararlılık' vurgusu

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Tan Kefei, "Askeri eğitimini ve hazırlıklarını güçlendirmeye devam eden Çin Halk Kurtuluş Ordusu, dış müdahale girişimleriyle birlikte Tayvan'ın her türlü bağımsızlık ayrılığını kararlılıkla ezecek ve ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunacak" dedi.

Açıklama, Washington'ın Tayvan'a sürekli silah satarak ve üst düzey siyasi heyetler göndererek Pekin'i kızdırmasına 500 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketiyle tuz biber ekmesinin ardından geldi.

Pekin, Çin iç savaşını komünistlerin kazandığı 1949'dan beri anakaradan ayrı, kendini yöneten Tayvan'a yönelik 'Tek Çin' kavramı altında yeniden birleşme politikası uyguluyor. Dolayısıyla Pekin'in Tayvan'ı kendi egemen topraklarının parçası olarak gördüğü 'Tek Çin' ilkesi, ABD ile Çin arasındaki 3 Ortak Bildiri üzerinden Washington'ın kabul etmiş olduğu bir politika.

'Çin-ABD ilişkilerini dinamitliyor'

"Washington ile Taipei arasındaki artan askeri bağların Çin-ABD ilişkilerinin temellerini sarstığı ve Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarın altını oyduğunu' söyleyen Tan, "Bu çok yanlış ve tehlikeli bir hareket" ikazında bulundu.

Tayvan sorununu Çin'in ABD ile ilişkilerinde 'aşılmaz ilk kırmızı çizgi' olarak niteleyen Tan, Washington'ı uzun süre önce kabul ettiği, 'Çin Halk Cumhuriyeti'ni Tayvan dahil Çin'in tek yasal hükümeti olarak tanıyan' Tek Çin politikasına uymaya çağırdı.

'ABD destekli bağımsızlık girişimi, çıkmaz sokağınız olur'

"Tarih tersine çevrilmemeli" diye devam eden Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Çinli liderlerin, Tayvanlı yetkilileri, ABD'ye güvenerek kalkışılacak her türlü bağımsızlık girişiminin 'çıkmaz sokak' olduğuna dair uyardığını belirtti.



Yeni yorum ekle