San’a Uyardı: ABD’nin Engel ve Bahaneleri Sabrımızı Taşırıyor

Sa, 16/05/2023 - 10:20

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi başkanı, ABD'nin engel ve bahanelerinin San'a'nın sabrını taşırdığını belirterek, gerginliğin başlamasının sadece Yemen'e değil, herkese zarar vereceği uyarısında bulundu.

Welayet News  - Yemen Yüksek Siyasi Konseyi başkanı Mehdi el-Mişat, Pazartesi akşamı Suudi Arabistan'ı bir kez daha uyararak, bu ülkenin Riyad'ın istikrarının Yemen'in istikrarına bağlı olduğunu anlaması gerektiğini söyledi.

Mehdi el-Mişat şu ifadelerde bulundu: ‘Amerika Yemen krizini çözmek istemiyor. Amerika, Yemenli işçilerin maaşlarının ödenmesini istemiyor ve bunun sorumlusu Suudi Arabistan’dır. Amerika'nın peşinden giden ve onu takip eden şirketleri de uyardık.

Amerika'nın Yemen'deki insani konuların çözülmesine engel olması, San'a'nın sabrını taşırıyor. Şimdi herhangi bir gerilimin başlaması sadece Yemen'e değil, herkese zarar verecektir.

Amerika'nın şantajına boyun eğenler sorumludur ve bölgedeki istikrarsızlığın birinci sorumlusu Arabistan'dır. Dolayısıyla eğer Suudi Arabistan, ABD ve İngiltere’nin şantajlarına boyun eğmek istiyorsa kendileri bilir ama bizim Yemen'de kaybedecek bir şeyimiz yok.’

Mehdi Mişat, tam egemenliğe sahip birlik içinde bir Yemen inşa etme çabalarını vurgulayarak, Filistin direnişinin Gazze'deki beş günlük savaştaki mücadelesini takdir etti.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Abdülaziz Bin Habtur, Suudi Arabistan'ın vaatlerinin yerine getirildiğine dair bir işaret olmadığını ve bu ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmaya çalıştığını vurguladı.

Abdülaziz bin Habtur şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen'e karşı savaşta Suudi-BAE koalisyonunun üye devletleri arasında gerçek bir çelişki yok. El-Mişat’ın BM temsilcisi aracılığıyla verdiği mesaj, İngiltere, Amerika ve Güvenlik Konseyi fark etmeksizin her iki tarafın da nerede durduğunu bilmesidir.’

Yemen Başbakanı, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Mişat ile görüşmesine değinmektedir. El-Mişat, bu görüşmede ABD ve İngiltere'nin Yemen'de gerginlik yaratma çabalarına karşı uyarıda bulunarak şunları söyledi: ‘Yemen'deki gerginliğin yeniden yaşanması tüm dünyanın zararına olur. Yemen'in yeni bir gerilime girmesini ve Amerika ile İngiltere'nin bu gerilimden sağ çıkmasını kabul etmeyeceğiz.’

Yemen Başbakanlık Savunma ve Güvenlik Yardımcısı Celal el-Ruveşan da Medi el-Mişat’ın mesajı hakkında şunları söyledi: ‘El-Mişat’ın mesajı, gerilim yeniden yükselirse savaş ateşinin artık Yemen'le sınırlı kalmayacağıdır. Mişat, BM temsilcisine şunu söylemiştir: ‘Karşı taraf bu mesajı ister tehdit, ister nasihat olarak istediği gibi anlayabilir.’



Yeni yorum ekle