İran Genelkurmay Başkanı: Güç Dengesi Batı'dan Doğu'ya Doğru Kayıyor

Sa, 09/05/2023 - 13:28

İran Genelkurmay Başkanı: "Bugün, güç dengelerinin Batı'dan Doğu'ya doğru değişiminin yeni işaretleri görülmekte olup, geleceğin bölgemize ve Asya'ya ait olduğunun vurgulanması gerekmektedir" dedi.

Welayet NewsÜst düzey bir askeri heyet başkanlığında Umman'a giden İran İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, pazartesi sabahı, Umman Genelkurmay Başkanı Amiral Abdullah Bin Hamis El-Raisi ile bir araya geldi.

Bu görüşmede Ummanlı mevkidaşına misafirperverliği için teşekkür eden General Bakıri, başta bu ülkenin Sultanı olmak üzere Ummanlı yetkililerin İran İslam Cumhuriyeti'ne verdikleri destek ve yardımları takdirle karşıladığını ve bu ilişkilerin kardeşliğin derinliğini gösterdiğini ve komşuluk hakkını yerine getirdiğini ifade etti.

Genelkurmay Başkanı, Fars Körfezi bölgesini ve Batı Asya'yı dünyanın en hassas bölgelerinden biri olarak değerlendirerek: "Son yıllarda bu bölge, kendilerini dünyaya ve bölgeye mutlak hakimler olarak kabul ettirmeye çalışan Amerikalıların baskı alanı olmuştur" dedi.

General Bakıri: "Bugün, güç dengelerinin Batı'dan Doğu'ya doğru değişiminin yeni emareleri görülebilmekte ve geleceğin bölgemize ve Asya'ya ait olduğunun vurgulanması gerekmektedir" diye açıkladı.

General Bakıri, önümüzdeki günlerde Umman'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden yetkililerin katılımıyla yeni dünya düzeninin büyük konferansının Tahran'da düzenleneceğini belirterek: "İran ve Umman arasındaki ilişkiler ayrıcalıklı, sıcak ve samimi olup iki ülke arasındaki deniz sınırlarının güvenliğinin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz ve özellikle uyuşturucuyla mücadele alanında istihbarat tedbirleri ve ortak devriyeler konusunda ortak bir programa hazırız" diye ekledi.

Genelkurmay Başkanı, İran ve Umman arasındaki savunma iş birliğinin hızla ilerlediğini belirterek: "Bu işbirlikleri arasında deniz güvenliğini tesis etmeye ve deniz tatbikatları yapmaya yönelik ortak tatbikatlar yer alıyor ve Umman'ı uluslararası karma deniz tatbikatlarına katılmaya davet ediyoruz" dedi.

General Bakıri: "İslam Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri çeşitli alanlarda kendi kendine yeterliliğe ulaştı ve teçhizat, eğitim ve operasyon alanlarında etkileşim ve iletişim yoluyla Umman’la daha fazla işbirliği yapabiliriz" diye hatırlattı.

General Bakıri konuşmasının son bölümünde Filistin meselesini İran İslam Cumhuriyeti ve İslam dünyasının en temel meselelerinden biri olarak nitelendirerek: "Bugün Siyonist işgal rejimi tüm toplumların baskısı altındadır ve yönetişimlerinde bir ikiliğe tanık oluyoruz" diye kaydetti.

 

Umman Genelkurmay Başkanı Amiral Abdullah bin Hamis El-Raisi, bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmesi açısından öneli olduğunu vurgulayarak: "Hepimiz aynı bölgenin çocuklarıyız ve bu nedenle çıkarlarımızı diğerlerinden daha iyi anlıyoruz ve bölge güvenliğinin bölge ülkelerinin birlik ve beraberliği ile sağlanabileceğine inanıyoruz" diye söyledi.

Amiral Raisi, iki ülke İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu konuyu yabancı devletlerin müdahalesini önlemenin ve bölge güvenliğini artırmanın yollarından biri olarak nitelendirdi.

Ülkeler arasındaki sorunların ve ihtilafların ortaya çıkmasında yabancıların çıkarına olduğunu ifade eden Amiral Raisi: "Elbette kapsamlı bir anlaşmaya varmak görüş farklılıklarından dolayı kolay bir iş değil ama bazı farklılıklar dış müdahale gerekçesi olarak kullanılmamalı" diye ekledi.

Raisi görüşmenin sonunda İran İslam Cumhuriyeti'nin askeri alandaki gücünü ve İran'ın savunmasındaki ilerleme ve başarılarını mutluluk ve memnuniyet kaynağı olarak nitelendirdi.

tesnim

Tags: 


Yeni yorum ekle