“İran Cumhurbaşkanı'nın Suriye Ziyaretinin Amacı Direniş Ekseninin Zaferini Kutlamaktı”

Sa, 09/05/2023 - 11:28

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, basın mensuplarıyla birlikte haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Welayet News  - Nasır Kenani, İran Cumhurbaşkanı'nın Suriye ziyaretine değinerek, bu ziyaretin terör sonrası dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulması için bir fırsat olduğunu belirtti ve Suriye ile imzalanan anlaşmalar hakkında şunları söyledi: ‘İran Cumhurbaşkanının Sayın Beşşar Esad'ın daveti üzerine gerçekleştirdiği ziyaret, iki dost ve kardeş ülke İran ve Suriye arasındaki ilişkilere ilişkin önemli gelişmelerin yaşandığı önemli olaylardan biridir.

Bu ziyaret, sembolik olarak da özel bir anlam taşımakla birlikte, terör sonrası dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulması için bir fırsat oldu.

Bu ziyarette, İran ile Suriye arasında 30 maddelik kapsamlı uzun vadeli işbirliği programı olan belgeler imzalandı ve bunlardan 15 belge ticari ve ekonomik içerikliydi.

Bu ziyaret aslında pratikte direniş ekseninin zaferi için bir kutlamaydı. Bu ziyarette güzel ikili görüşmeler oldu ve bir diğer güzel şey de Suriye'nin Arap Birliği'ndeki yerine ve konumuna geri dönmesi oldu ve Suriye'de yaşanan dönüşüm ve Suriye'de direniş ekseninin zaferiyle yeni bir dönüşüme şahit olduk.

Bi ziRan olarak, komşu ülkelerin aralarındaki ihtilafları çözerek bölgesel iş birliğini güçlendirme yolunda yeni bir adım atabilmelerini memnuniyetle karşılıyoruz.’

Nasır Kenani, İran, Rusya, Türkiye ve Suriye'nin Moskova'daki dörtlü görüşmesi hakkında Suriye ile Türkiye arasındaki mevcut farklılıkların siyasi çözümünü her zaman vurguladıklarını, Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik kaygılarını anlamakla birlikte, bu sorunların askeri bir çözümü olmadığına ve diyalog kurulması gerektiğine inandıklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Arap ülkeleriyle ilişkiler hakkında şunları söyledi: ‘İran ile bölge Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler yükseliştedir ve İran bu anlayışla hareket edecektir. Bizim için ilke ve öncelik, yanlış anlamaları çözmek için diplomasiyi kullanmaktır. İlişkilerimizin düşük seviyede olduğu ülkelerle bağlantılı olarak da aynı yaklaşımı izliyoruz. İran'ın bölge ülkeleriyle işbirliği içinde ilişkilerinin ufku aydınlıktır.’



Yeni yorum ekle